Drie stranden in Valencia weer heropend na verschijning grote rare vlek in zee

door admin
Drie stranden in Valencia weer heropend na verschijning grote rare vlek in zee

Daarbij waren enkele zwemmers met huidirritaties de zee uitgekomen. Inmiddels – bijna 24 uur later – is langs de drie stranden de rode vlag vervangen door de gele (risico). Mensen moeten nog voorzichtig zijn als ze de zee in gaan. De gemeentes hebben op basis van rapporten van het ministerie van Ecologische Transitie geconcludeerd dat het risico voor de bevolking is verdwenen.

Uit microscopische tests bleek namelijk de overvloedige aanwezigheid van een microalg. “Het verschijnen van de vlek moet zeer zeker hebben plaatsgevonden als gevolg van de massale verspreiding van een microalg van de klasse Rhaphidophyceae. Grote rode vlekken op zee bij bepaalde getijden bestaan uit deze klasse van microalgen en zijn bij talloze gelegenheden beschreven. Tijdens de zomerperiodes in voorgaande jaren zijn proliferaties gedetecteerd in gebieden van de Catalaanse kust en andere gebieden van de Valenciaanse kust”, staat in het rapport van het ministerie. De autoriteiten benadrukken dat het risico is verminderd en wijzen erop dat er geen toxisch effect van de algensoort voor de menselijke gezondheid is beschreven.

Fenomeen door opwarming zeewater

De vlek is veroorzaakt door zich ontbindende algen. Het fenomeen treedt op wanneer de zeetemperatuur stijgt en is ‘een beetje gevaarlijk’ vooral voor mensen met en gevoelige huid. Het kan netelroos veroorzaken, zoals de wethouder Stranden van La Pobla de Farnals heeft uitgelegd aan Europa Press. Hij wees erop dat er deze zondag twee mensen bij de EHBO-post zijn behandeld voor jeuk op armen en benen.  

‘Ter preventie’ werd besloten de rode vlag te hijsen en zwemmers te waarschuwen met pieptonen en via het omroepsysteem om uit het water te komen. Het werd mensen toegestaan tot de knieën de zee in te gaan om toch een beetje af te koelen.  

“Op dat moment wisten we de ernst van de situatie niet”, merkte de wethouder op, erop wijzend dat de vlek verscheen in Puzol en El Puig, vanwaar deze zich verspreidde tot de stranden van La Pobla de Farnals. “We wister niet hoe ver hij kon gaan”, gaf hij toe.

De kustwacht stuurde een boot om monsters van het water te nemen en om de oorsprong van de vlek te bestuderen. Al snel werd geconcludeerd dat het om ontbindende algen ging. 

De vlek is inmiddels verdund, zo blijkt uit luchtfoto’s van het regionale ministerie van Landbouw en Milieu die maandag zijn gemaakt. Die verdunning werd ook bevestigd door op maandag genomen en onderzochte watermonsters. 

Dit vind je misschien ook leuk