Toch mensen op verboden gevaarlijk strand aan Costa Blanca

door admin
Toch mensen op verboden gevaarlijk strand aan Costa Blanca

Dagelijks liggen er toch weer mensen op dit strand in de kustplaats ten zuiden van Torrevieja. De borden ‘verboden’ en ‘gevaar!’ met hun respectievelijke pictogrammen zijn in het Spaans, Engels en Duits en laten niets te raden over. Het strand ziet er dan ook paradijselijk uit met een hoge klif. 

Toch is het juist die klif die voor grote problemen kan zorgen. Hij is namelijk onstabiel en er kunnen rotsen naar beneden vallen. Tevens is er volgens de gemeente instortingsgevaar. Door het stormachtige weer van de afgelopen dagen brak een deel van het rieten hekwerk af, precies op de plek waar de borden waren geplaatst, wat strandgangers ‘vrij spel’ gaf om de beperkingen te omzeilen. 

Er lagen zondag op een gegeven moment zoveel mensen op het strand dat het hekwerk sinds woensdag is vervangen door bewakers van vlees en bloed om herhaling van de drukte te voorkomen. De lokale politie surveilleert van tijd tot tijd, ook vanaf het water per jetski, om mensen die zich in het verboden gebied bevinden te informeren en weg te sturen. In oktober 2020 stortte de klif waaronder zondag mensen heerlijk lagen te zonnen deels in. 

Technisch project voor herstel

De gemeenteraad heeft het technische project waarmee wordt ingegrepen en voorkomen moet worden dat de aardverschuivingen zich herhalen, klaarliggen. Dit wordt pas in de tweede helft van september uitgevoerd om het hoogseizoen te vermijden. Er zijn namelijk zware machines voor nodig.

De reden voor al het gedoe is dat het terrein waarop de kliffen van Orihuela zich bevinden is kleiachtig is en weinig constistentie heeft. Dat zorgt voor aardverschuivingen en sinkholes, waarvan sommige al maanden of zelfs meer dan een jaar niet zijn gerepareerd, zoals La Caleta. In een paar maanden tijd zijn er vier aardverschuivingen geweest langs de Paseo van Orihuela. Dat wijst op hoe weinig solide de kust is. Punta Prima, La Caleta en Aguamarina zijn er het ergst aan toe.  

Met de herstelwerkzaamheden moet de veiligheid in die toeristische gebieden weer gegarandeerd worden. Tot nu toe hebben zich nog geen persoonlijike ongelukken voorgedaan. Om dat zo te houden, hoopt de gemeente dat mensen zich nu aan de instructies om het strand niet te betreden zullen houden. 

Dit vind je misschien ook leuk