Waarom sterven haaien voor de Spaanse kust?

door admin
Waarom sterven haaien voor de Spaanse kust?

Deze gedesoriënteerde haai was door wetenschappers onderzocht en weer teruggebracht naar de zee. Op zondag 22 augustus spoelde de haai dood aan in de gemeente El Campello. Volgens de necropsie door de afdeling Mariene Zoölogie van de Universiteit van Valencia was de doodsoorzaak vermoedelijk een kleine wond onder het ooglid. Die wond is volgens de onderzoekers compatibel met een aanval van een zwaardvis.

De relatief onbekende agressie tussen de zeedieren wekte de nieuwsgierigheid van wetenschappers die een onderzoek startten naar de relatie tussen de twee zeedieren. In 2016 werd het eerste geval van een dodelijke aanval van een haai door een zwaardvis geregistreerd in Valencia. Tests toonden een fragment van een zwaardvismes van 18 centimeter in de hersenen van de haai. Deze agressieve interactie tussen een jonge zwaardvis en blauwe haaien in de Westelijke Middellandse Zee verbaasde de onderzoekers. Sindsdien zijn soortgelijke ontmoetingen geregistreerd in Italië en Libië.

Aanvallen gericht op hoofd haai

In juni 2019 waren er nog eens vijf aanvallen gedocumenteerd. Sindsdien zijn opnieuw aanvallen ontdekt die binnenkort worden geregistreerd. De aanvallen lijken eenzelfde patroon te volgen en gericht te zijn op het hoofd van de haai. Hieruit concluderen de onderzoekers dat de zwaardvis met opzet handelt. Er zijn nog te weinig gegevens beschikbaar om te weten of aanvallen op andere delen van het lichaam voorkomen en of het om agressie vanuit de zwaardvis gaat of om acties ter zelfverdediging. Omdat zwaardvissen kleiner zijn dan blauwe haaien achten de onderzoekers de kans groot dat de zwaardvissen zichzelf op deze manier verdedigen.

Dat niemand er tot nu toe op heeft gelet, kan een reden zijn dat dit soort agressie nu vaker wordt gedetecteerd. Een van de onderzoekers geeft in El País aan dat er mogelijk een andere oorzaak kan zijn die de aanvallen veroorzaakt, zoals de opwarming van de aarde of van het zeewater. Dit is een hypothese aangezien er geen gegevens zijn om dit te bevestigen

Wel zijn er in de wetenschap talloze gevallen bekend van zwaardvisaanvallen op schildpadden, walvissen en kleine boten. Maar confrontaties tussen zwaardvissen en haaien kwamen alleen voor in verhalenboeken; tot nu. Wel zijn er verhalen van vissers die haaien waren tegengekomen met hun hoofd gespietst door een zwaard.

Andere biologen denken eerder dat de aanvallen toevallig zijn en plaatsvinden tijdens de jacht. Waar scholen vissen zijn proberen alle roofdieren te vangen wat ze kunnen. Zwaardvissen zwaaien dan met hun zwaard om de kleine vissen te raken die, eenmaal verdoofd, zal worden opgegeten. In deze chaos kunnen dan toevallige aanvaringen voorkomen.

Ook zou er weinig motief zijn voor een aanval tegen een haai door een zwaardvis. Ze vechten niet om hetzelfde leefgebied, want zijn trekdieren. Hun jongen hoeven ze ook niet te verdedigen omdat hun moederlijke taken eindigen zodra de eieren zijn gelegd. Evenmin ziet het ene dier het andere als prooi. Tot er meer gevallen gevonden worden is het mysterie dus nog niet opgelost.

Bekijk ook: Haai in Middellandse Zee met uitsterven bedreigd

Dit vind je misschien ook leuk