Hoge elektriciteitsprijs in Spanje verdubbelt installatie van zonnepanelen

door admin
Hoge elektriciteitsprijs in Spanje verdubbelt installatie van zonnepanelen

Het aantal contracten van faciliteiten voor eigen verbruik “is verdubbeld” sinds de prijs van elektriciteit zo uit de hand loopt. De overheid biedt niet-terugbetaalbare subsidie tot 40 procent voor gezinnen en bedrijven sluiten overeenkomsten met promotors die de installatie gratis plaatsen in ruil voor een langlopend leveringscontract met kortingen van 20 procent op de aanbiedingen van de traditionele aanbieders. Huishoudens kunnen de investering in zonnepanelen in vier jaar afschrijven.

De Valenciaanse bedrijven die faciliteiten leveren voor zonne-energie zien sinds het einde van het voorjaar hoe de belangstelling voor installaties voor particuliere huishoudens is toegenomen. Marcos J. Lacruz, voorzitter Avaesen, verzekerde dat de verdubbeling het gevolg is van de hoge elektriciteitsrekening samen met de maatregelen die de regering neemt ter stimulering van installatie van dit soort voorzieningen en de prijsdaling van zonnepanelen.

Lacruz benadrukt dat gezinnen en bedrijven “hun angst voor zelfconsumptie hebben verloren. De zonnebelasting (goedgekeurd door de PP en ingetrokken door de PSOE) is afgeschaft en de kosten van de panelen zijn gedaald”.

De regioregering van Ximo Puig kiest ook voor de inzet van hernieuwbare energiebronnen en moedigt faciliteiten voor eigen verbruik aan en de oprichting van energiecoöperaties die elektriciteit van fotovoltaïsche oorsprong delen om te voldoen aan de verplichtingen inzake CO2-reductie.

Bovendien keurde de regering op 29 juni een koninklijk besluit goed om 660 miljoen euro, uitbreidbaar tot 1.230 miljoen, toe te kennen aan financiële hulp voor installaties voor eigen gebruik. De Generalitat is verantwoordelijk voor de verwerking van deze subsidies.

Die variëren van 15% voor een groot bedrijf tot 45% voor een KMO. Gezinnen kunnen profiteren van 40% (dit neemt toe tot 50% in gemeenschappen van eigenaren) en administraties van 70%. Binnen dit hulppakket krijgt de Valenciaanse Gemeenschap 67,3 miljoen euro.

De Pamesa-groep was een pionier met de plaatsing van meer dan 40.000 fotovoltaïsche panelen op de daken van zijn logistieke magazijnen in Onda (de grootste fotovoltaïsche installatie voor eigen verbruik in Europa, na een investering van 15 miljoen). Ook andere bedrijven in de keramiek-, textiel-, papier- en kunststofindustrie beginnen zonnepanelen te installeren.

Het ministerie van Landbouw, Plattelandsontwikkeling, Klimaatnoodsituatie en Ecologische Transitie stimuleert de aanleg van kleine fotovoltaïsche parken (met een kostprijs van 80.000 euro) die het eigen verbruik op industrieterreinen en gemeentelijke voorzieningen vergemakkelijken. “In zes jaar zijn ze afgeschreven terwijl ze een gebruiksduur van 30 jaar hebben”, zeggen bronnen bij hetzelfde ministerie. 

De Generalitat benadrukt het nut van dit soort installaties voor eigen gebruik omdat “alleen bij transport 30% van de energie verloren gaat” en bovendien heeft Europa decarbonisatieverplichtingen opgelegd waaraan moet worden voldaan (in 2030 moet 74% van de in Spanje geproduceerde energie uit hernieuwbare bronnen komen).

Besparing van tussen de 1.000 en 2.000 euro per jaar 

De voorzitter van de Valenciaanse vereniging voor hernieuwbare energie legde uit dat een installatie van fotovoltaïsche panelen een besparing van “1.000 tot 2.000 euro per jaar” per woning mogelijk maakt. Lacruz benadrukte nogmaals dat in huizen met een groot elektriciteitsverbruik deze installaties in vier jaar worden afgeschreven. In het geval van de industrie is het voor een bedrijf mogelijk om zonder kosten zonnepanelen te installeren in ruil voor een langlopend stroomleveringscontract.

Dit vind je misschien ook leuk