Bewoners en ondernemers slaan alarm over historisch centrum Valencia

door admin
Bewoners en ondernemers slaan alarm over historisch centrum Valencia

Om precies te zijn gaat het om 186 commerciële vestigingen van welk type dan ook dat het afgelopen jaar in Ciutat Vella dicht ging. Dat is 57 procent van het totaal van winkels, restaurants, hotels en andere panden die in twee jaar tijd verloren gingen in de hoofdstad van de regio. Deze gegevens zijn afkomstig van de lokale Partido Popular en geven duidelijk de noodlijdende situatie van het centrum weer.

De werkzaamheden aan de pleinen in het centrum, waarvan sommige veel langer duren dan verwacht; toegankelijkheidsproblemen, niet werkende beveiligingscamera’s, minder politie, de pandemie en de daaruit voortvloeiende vermindering van het toerisme hebben de buurt op een kruispunt gebracht van waaruit er geen duidelijke uitgang lijkt te zijn.

Inwoners, winkeliers  en hoteliers analyseren de staat van hun buurt en zijn het er allemaal over eens: het is de laatste kans om een ​​historisch centrum dat uniek is in Europa te redden. “We gaan dood”, zeggen ze in de regionale krant Las Provincias.

Inwoners

“De buurt gaat ten onder.” Toni Casola is de voorzitter van de Vereniging van Veïns de Amics del Carme en noemt de situatie “explosief”. “De straat is ’s nachts een schandaal: schreeuwen, racen, alcohol nuttigen, incidenten waarbij de SAMU ingrijpt…”. Buren dringen ook aan op het probleem van terrassen, “die de voetgangersruimte niet langer respecteren.” “De afstanden van twee meter worden niet gerespecteerd en er is een oververzadiging van de openbare ruimte, wat bijdraagt ​​aan een zekere versoepeling: iedereen verkoopt wat hij wil voor de deur”, klaagt Casola.

Hij bekritiseert ook de circulatie in de buurt. Niet alleen de werkzaamheden, maar ook omdat het mobiliteitsplan maar ‘half uitgevoerd’ is. “De controle van verkeerscamera’s is niet operationeel en iedereen parkeert waar hij wil: zelfs zware vrachtwagens staan stil aan de achterkant van de Lonja”, aldus Casola.

Bovendien betreurt hij de geringe aanwezigheid van de politie. “Er zijn ernstige problemen met de veiligheid in de openbare ruimte”, zegt Casola, die deze problemen loskoppelt van de werken op de pleinen in de binnenstad. “Om hier een einde aan te maken hebben we duidelijke beheerregels nodig. Maar noch de bezetting van de openbare ruimte, noch de circulatie zijn duidelijk, noch de toeristenappartementen”, merkt hij op: “Het stadsbestuur sluit de toeristenappartementen niet waarvan duidelijk is dat ze de regels overtreden.” 

Kwaliteitstoerisme, geen backpackers

“Er worden gewoonten gecreëerd waarbij mensen niet naar het centrum komen omdat ze nu niet kunnen komen en wij geloven niet dat ze terug zullen komen. Ze wijken uit naar andere buurten en commerciële gebieden”, zegt María Dolores Boronat, woordvoerder van buurtgroep Ciutat Vella i Viva. Bewoners willen ‘kwaliteitstoerisme, geen backpackers’. “Mensen komen niet meer omdat het ontoegankelijk is”, klaagt Boronat, die kritiek heeft op de gemeenteraad. Zowel Casola als Boronat spreken van een groot veiligheidsprobleem: “De buurt is erg onveilig, en dat zien we allemaal.”

Horecaondernemers 

Veel horecaondernemers in het stadscentrum en sluiten zich aan bij de analyse van de bewoners. “Als we willen dat ons historisch centrum uniek blijft, moeten we actie ondernemen. En nu”, zegt Gema Piqué, vice-president van de vereniging Hostelería de los Barrios de Valencia.

“Als mensen uit eten gaan, vinden ze de straten met heel weinig licht”. Piqué van zijn kant wijst erop dat het stadscentrum “een labyrint is, waar je gemakkelijk verdwaalt als je het niet kent. En als de straten donker zijn, nog meer, bovendien is er en veiligheidsprobleem met het toenemend aantal mensen dat is beroofd”.

“Mensen uit de dorpen die vroeger op de Plaza de la Reina parkeerden, kunnen dat niet omdat de parkeerplaats gesloten is. Maar ze hebben geen alternatief: als ze aankomen zonder dit te weten, verlaten ze het centrum en keren niet meer terug. er moet worden aangegeven hoe ze bij de volgende parkeerplaats kunnen komen” eist Piqué die ook klaagt over het vuil. “Er zijn straten heel dicht bij de kathedraal, zoals de Santo Cáliz, waar het vaak naar urine ruikt. Er is ook veel graffiti: de speciale brigade die graffiti verwijderde, bestaat niet meer”, bekritiseert Ortega.

Winkeliers

De Vereniging van Kooplieden van het Historische Centrum en de Ensanche hebben eveneens de vermindering van het aantal bedrijven ervaren. Rafa Torres, voorzitter van de vereniging legt uit: “Het is een zeer deprimerende omgeving. Het toerisme is verre van wat het geweest is: een manager van een zeer machtige hotelketen vertelde me dat in juli 80% van de bezetting nationaal was”, zegt hij.

“We hebben een zeer belangrijk deel van onze klanten verloren die niet alleen uit de rest van de stadswijken en het grootstedelijk gebied komen vanwege mobiliteitsbeperkingen en omdat het gebruik van EMT en Cercanías onder het gemiddelde blijft”, betreurt Torres. “Als voor werkzaamheden alles wordt afgesloten voor particulier verkeer en ook de bereikbaarheid in het openbaar vervoer drastisch is verminderd, ontstaat er een chaotische situatie”, aldus de voorzitter van de winkeliers.

Dit vind je misschien ook leuk