Valencia viert verleden en toekomst als World Design Capital 2022

door admin
Valencia viert verleden en toekomst als World Design Capital 2022

De stad is niet voor niets verkozen tot World Design Capital voor 2022. Door de jaren heen zijn er veel duidelijke invloeden geweest. Niet alleen de Romeinen, maar ook de Arabieren, Germaanse Goten en Christenen. Elk volk introduceerde hun religie, gewoonten en talen. Dit alles is terug te zien in de architectuur en te ervaren in de sfeer van de stad. Tot op de dag van vandaag is Valencia een nog erg authentieke, levendige Spaanse stad met zelfs een eigen taal, een dialect van het Catalaans.

Levendig en gevarieerd

Valencia is een havenstad en is na Madrid en Barcelona de derde stad van Spanje. Het is een bruisende stad en heeft veel futuristische en soms flamboyant ontworpen gebouwen die naast oude ruïnes staan. Een van de geweldige dingen van een bezoek aan Valencia is dat je soms door zomaar een straat dwaalt, maar dan toch een fraai, historisch paleis tegenkomt.

Valencia is een stad van uitersten

Velen kennen wel het beeld van de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Dit is een futuristisch architectonisch complex zoals je nog nooit eerder hebt gezien. Het diende zelfs als decor voor films zoals Tomorrowland en Westworld. 

Dan heeft Valencia ook de eer het smalste gebouw van Europa en het op een na smalste ter wereld te huisvesten. Je vindt het op Plaza Lope de Vega, dicht bij de kathedraal. De gevel is slechts 1.07 meter breed en 5 verdiepingen hoog. Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom iemand zo’n smal huis zou bouwen. Maar de reden is goed geweest. Het pand dateert uit de tijd dat onroerend goed werd belast op basis van de breedte van de gevel van het gebouw. Old school belastingontwijking dus…

Er is niet alleen een geweldige architectuur, maar er zijn ook tal van groene ruimtes. Je kunt musea bezoeken (veel zijn gratis toegankelijk) en een imposante kathedraal uit de 13e eeuw. Dit was ooit een Romeinse tempel en later een moskee. De heilige graal (de kelk waaruit Jezus dronk tijdens het laatste avondmaal) zou in een kapel in deze kathedraal worden bewaard. Als je je fit genoeg voelt om 207 treden te beklimmen, kun je het prachtige uitzicht vanaf de top van de klokkentoren van de kathedraal zien.

UNESCO

UNESCO heeft de 15e-eeuwse La Lonja (de zijdebeurs) uitgeroepen tot werelderfgoed. Hoewel La Lonja de enige werelderfgoedlocatie in de stad is, zijn er nog twee andere UNESCO-benoemingen. Het Watertribunaal, van 800 jaar oud en het Festival Las Fallas Festival werden toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Normaal gesproken zijn de Fallas elk jaar in maart, maar vanwege coronabeperkingen is het feest tot twee keer toe uitgesteld.

Cultuur en keuken

Ernest Hemingway was een frequente bezoeker van Valencia. Schijnbaar kalmeerde, charmeerde en inspireerde Valencia hem. Valencia is ook de geboorteplaats van paella. Het gerecht is niet alleen beroemd in heel Spanje, maar ook ver daarbuiten. Authentieke paella Valenciana wordt gemaakt met kip of konijn, witte bonen en slakken. Zeevruchten en vlees zijn hier echter ook populair.

Naast alle cultuur en de gastronomie waar Valencia bekend om staat, heeft de stad ook een bruisend nachtleven. Een van de populaire drankjes in de omgeving is Agua de Valencia. Denk echter niet dat het nachtleven saai is als iedereen water lijkt te drinken. Agua is hier een interessante mix van cava, sinaasappelsap, gin en wodka. En vergeet de stranden niet; Valencia heeft alles wat je maar kunt wensen.

Dit vind je misschien ook leuk