Gaat Valencia toeristenbelasting invoeren in hotels?

door admin
Gaat Valencia toeristenbelasting invoeren in hotels?

De regio Valencia omvat de populaire Costa Blanca in de provincie Alicante en toeristenoorden als Calpe, Benidorm en Torrevieja. Twee van de linkse partijen in de regio – Compromís en Unidas Podemos – steunen de toeristenbelasting.

Over de voorgestelde belasting zijn nog geen details bekend. Het zal vergelijkbaar zijn met de belasting die in veel Europese landen door toeristen moet worden betaald, zoals in Italië, maar ook lokaal in Spanje zoals op de Balearen en in Barcelona. De belasting die betaald moet worden varieert tussen de één en vijf euro per nacht.

Regiobreed of ad hoc?

De regerende socialistische partij in de regio, PSPV, zei de invoering van een toeristenbelasting te zullen overwegen, maar steunt geen belasting die geldt in de hele regio Valencia. Vice-secretaris-generaal, Manolo Mata, zei dat hij wachtte op een “concreet voorstel”. Hij is geen voorstander van het opleggen van een overnachtingsbelasting, maar zou wel in specifieke gevallen een toeristenbelasting  wenselijk vinden.

Oppositiepartijen drongen er bij de regering op aan zich op andere zaken te concentreren. Ze waarschuwden dat de toeristenindustrie in de regio het al moeilijk heeft. Andere politici voerden aan: “Er wordt elders al genoeg belasting betaald.”

Belasting kan terugkerende toeristen afschrikken

Een grote zorg is dat de belasting zou kunnen worden geheven op terugkerende toeristen, net op een moment dat het toerisme zich begint te herstellen. De regio Valencia als geheel zag het toerisme teruglopen als gevolg van de pandemie.

Het aantal bezoekers neemt echter weer gestaag toe naarmate de reisbeperkingen worden opgeheven. In september meldde de hotelvereniging van de regio een capaciteit van gemiddeld 70%.

Dit vind je misschien ook leuk