Huizenvekopen en prijzen schieten omhoog in regio Valencia en Costa Blanca

door admin
Huizenvekopen en prijzen schieten omhoog in regio Valencia en Costa Blanca

De verkoop van huizen in de regio bereikt daarmee bijna het ritme van voor de pandemie. Dat zegt Félix Lores, analist bij BBVA Research, en co-auteur van het rapport ‘The real estate market in Spain and the Valencian Community’ dat op donderdag werd gepresenteerd op de vijfde Real Estate Sector Debate Conference van de Urbe vastgoedbeurs. Deze beurs opende vrijdag haar deuren in Feria Valencia en brengt dit weekend honderden professionals in de sector samen.

Vooral de aankoop van woningen in de regio is in de eerste acht maanden van het jaar met 54 procent gestegen. Volgens Lores, geciteerd in de krant Las Provincias, is dit een “positief scenario, zelfs meer dan verwacht”. De trend wordt evenens aangemoedigd door de verbetering van de verwachtingen van de huishoudens, de stagnerende vraag – die in Spanje ongeveer 125.000 woningen zou zijn – en de voortzetting van gunstige financieringsvoorwaarden.

Verkoopverwachtingen voor einde jaar hoger dan vóór pandemie

De auteur van het rapport benadrukt zelfs dat, kijkend naar het einde van het jaar, de verkoopverwachtingen al hoger zijn dan wat vóór de pandemie werd geregistreerd. “We kunnen zeggen dat de pagina al is omgeslagen naar de huidige crisis en de dynamiek van de verkoop in segmenten zoals eengezinswoningen, misschien ingegeven door een verandering in de manier van leven door de pandemie”. 

Uitblijven nieuwbouw

Aan de andere kant stijgen de prijzen ook meer dan verwacht door het uitblijven van nieuwbouw, die tussen januari en augustus van dit jaar met 11 procent daalt in de regio Valencia.

‘Opmerkelijke verschillen’ met vorige crisis

Ondanks alles waarschuwt Lores voor de gevolgen die “onzekerheden in de regelgeving”, zoals de vertragingen bij de goedkeuring van de nieuwe huisvestingswet, kunnen hebben, ondanks het feit dat er opmerkelijke verschillen zijn tussen de crisis van 2008 en de huidige. “Er is geen overaanbod, de tarieven zijn zeer beperkt en de prijzen zullen zelfs stijgen in vergelijking met de ineenstorting van de vorige crisis”, zegt hij. Bij gemeenten valt volgens dit onderzoek het herstel in de eerste zes maanden van dit jaar op in steden als Mislata, Oliva, Dénia, Xàbia, Novelda en Sueca.

Aanbod stad Valencia dalt

Fernando Cos Gayón, de voorzitter van het UPV-huisvestingsobservatorium, waarschuwt van zijn kant dat de bevoorrading van de stad Valencia bijna op is. Concreet geeft het aan dat er 32 procent minder aanbod is dan een jaar geleden en ook dat de hoofdstad geen grond meer heeft om op te bouwen en voor het gevaar dat toekomstige inflatiegroei en prijsstijgingen van materialen kunnen opleveren ten aanzien van het huizenprijsniveau.

Dit vind je misschien ook leuk