Paella is nu officieel Cultureel Erfgoed van Spanje

door admin
Paella is nu officieel Cultureel Erfgoed van Spanje

Het staatsblad van de regio Valencia dat dinsdag de toekenning van de status officieel bekendmaakte, noemt Paella de “kunst van het samenzijn en het delen”. Het wereldberoemde gerecht wordt omschreven als het epicentrum van de traditionele Valenciaanse gastronomie. “Paella, de bereiding en de culturele relevantie van dit gerecht behoren tot de meest prestigieuze wereldmerken”, vemeldt de tekst. 

Maaltijd voor de boeren op het land

Volgens het officiële bericht ligt de oorsprong van Paella in natuurpark Albufera in Valencia. Hier zou het gerecht bereid worden om de boeren en tuinders in het gebied van een goede maaltijd te voorzien.

Aan het einde van de 19-eeuw maakte het gerecht een sprong naar de eethuisjes en strandpaviljoens bij de stranden van Malvarrosa, el Grao de Castellón en Albufereta in Alicante. Paella kreeg een belangrijke sociale en verbindende functie en het gerecht werd het hart van de traditionele regionale gastronomie. “De speciale bereidingswijze maakt Paella tot een authentiek sociaal fenomeen, waarin ook het landschap en ecosysteem van de regio Valencia vertegenwoordigd zijn omdat alle ingrediënten hier vandaan komen”, aldus het staatsblad. 

Vanaf jaren ’60 gaat paella de grens over

Vanaf de 20-ste eeuw drong paella ook door in andere grote steden van Spanje en werd het gerecht met de komst van de buitenlandse toeristen in de jaren ’60 ook een internationale hit.

Hoewel het gerecht niet één maar meerdere varianten kent, zijn er volgens de staatskrant wel een aantal algemeenheden te vermelden. Zo wordt de rijst altijd bij bouillon gevoegd en wordt er geroerd in de vorm van een kruis om de rijst en de andere ingrediënten gelijkmatig over de bouillon te verdelen. Roeren tijdens het koken wordt afgeraden omdat het zetmeel in de rijst dan in het vocht komt, er een brei onstaat en er geen mooie losse rijstkorrels meer overblijven. Eenmaal klaar, moet de paella volgens de traditie worden gegeten met een houten lepel. 

Unesco Werelderfgoedlijst

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van Valencia hoopt na deze officiële nationale erkenning van Paella, het gerecht ook internationaal op de Unesco werelderfgoedlijst te krijgen. Nu de erkenning als BIC binnen is, kan het ministerie daarvoor de nodige procedures doorlopen en Paella als kandidaat voordragen. Op de Unesco Werelderfgoedlijst hebben de Italiaanse pizza Napolitana en het Mediterrane dieet hun plaats al verdiend. 

Dit vind je misschien ook leuk