Covid paspoort verplicht in regio Valencia vanaf vrijdag

door admin
Covid paspoort verplicht in regio Valencia vanaf vrijdag

De pas moet overlegd worden in gelegenheden met een capaciteit van meer dan 50 personen en muziekfestivals of andere vieringen waar meer dan 500 mensen bijeen zijn. Ook is een covid-certificaat nodig bij ziekenhuisbezoek en in verpleeghuizen. De maatregel gaat vrijdag 3 december in en is van kracht gedurende 30 dagen na publicatie ervan in de regionale staatscourant. 

Het komende weekend is dus de eerste waarin horeca en winkels moeten controleren of hun klanten een bewijs van vaccinatie, herstel van de ziekte of negatieve test bij zich dragen. De maatregel geldt voor alle personen van 12 jaar en ouder. Dat komt overeen met alle bevolkingsgroepen die zich tot nu toe hebben kunnen laten vaccineren. 

“Vrijheid heeft grenzen”

Ximo Puig, president van de regio, kondigde de introductie van de coronapas vorige week woensdag aan met de woorden: “De vrijheid heeft enkele grenzen, het recht op anderen te besmetten bestaat niet, evenals het recht om ziekenhuizen te overspeoelen. Daarom is nu het moment aangebroken om een belangrijke maatregel aan te nemen. We zijn overeengekomen toestemming te vragen aan het Hooggerechtshof TSJ om het covid-paspoort in Valencia in te voeren.”

De maatregel vormt het antwoord op een toename van het aantal covid-gevallen in de regio en het aantal opnames en druk in de ziekenhuizen. 

Hoe vraag je een covidpas aan in Valencia?

Ga naar de website van het ministerie van Volksgezondheid en klik op ‘Certificado digital UE’. Hier kun je kiezen voor drie opties: certificado de vacunación; certificado de diagnóstico en certificado de recuperación. Kies voor ‘vacunación’. Het certificaat is onmiddellijk te verkrijgen via de volgende manieren:

  • Elektronisch: met een SIP-nummer via deze website
  • Door zelf naar een ‘centro salud’ te gaan. Maak wel vooraf een afspraak

In hoeverre je certificaat in andere landen geldig is, hangt af van de regelgeving in die landen. Klik hier voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk