Regio Valencia sinds ‘Puente’ hard op weg naar zone ‘extreem risico’

door admin
Regio Valencia sinds 'Puente' hard op weg naar zone 'extreem risico'

In Alicante en Elche neemt het aantal gevallen ook rap toe. De regionale krant Las Provincias schrijft dat het lange weekend van december ‘verwoestend was’ voor de Valenciaanse Gemeenschap. De besmettingen met het coronavirus zijn omhooggeschoten en de kaart van de regio is al bijna volledig in donkerrood gekleurd als teken van een hoog risico voor Kerstmis.

Het aantal ziekenhuisopnames, zonder het aantal van vorig jaar te bereiken, is sinds zondag verveelvoudigd met 717 opnames, waarvan 109 in kritieke eenheden.

Een van de gegevens die zorgen baart, is de toename van gevallen in de grote hoofdsteden. De stad Valencia heeft al een incidentie van 406 gevallen per 100.000 inwoners, waardoor deze nog 94 punten verwijderd is van de grens naar een situatie van ‘extreem risico’.

De analyse van het rioolwater in de stad wees een paar dagen geleden al uit dat het virus zich had vermenigvuldigd en dat de gegevens de komende dagen een constante toename van besmettingen zouden laten zien.

Alicante en Elche, waar tot deze update een situatie van gemiddeld risico van toepassing was, is zojuist ook de grens gepasseerd naar het gebied van ‘hoog risico’. Alicante heeft de afgelopen twee weken een percentage van 331 positieven per 100.000 inwoners, terwijl het in de hoofdstad Elche om bijna 331 positieven gaat.

Castellón, de provinciehoofdstad met het hoogste infectiepercentage in de afgelopen weken, bevindt zich al in de ‘extreem risico-zone’ met een incidentie van 655 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen. 

Gemeenten als Torrent (287 gevallen per 100.000 inwoners), Paterna (354), Torrevieja (446) en Orihuela (277) zijn na de laatste update in een zorgwekkende situatie beland. Gandia en Benidorm, met respectievelijk 815 en 674 gevallen, lopen al dagen een extreem risico. Alcoi is ook het gebied van extreem risico ingegaan met 660 gevallen per 100.000 inwoners.

Kijkend naar de kaart van de regio Valencia die per gemeente gekleurd is op basis van het risiconiveau, is het opvallend dat de meeste gemeenten aan de kust een hoog risico lopen. Daar zijn meer dan 250 gevallen per 100.000 inwoners geregistreerd in de afgelopen 14 dagen.

Kijkend naar de evolutie van gevallen en of ziekenhuizen in staat zijn om de stroom van patiënten met complicaties als gevolg van het coronavirus op te vangen, is duidelijk dat de situatie niet vergelijkbaar is met die van een jaar geleden. Ondanks de toename van positieven is de opname op de Covid-afdelingen en de IC’s matig.

Gemiddelde incidente afgelopen weekend flink omhoog gegaan

De gemiddelde incidentie in de Valenciaanse Gemeenschap is 440 gevallen per 100.000 inwoners, 60 punten verwijderd van de fase van extreem risico. Een cijfer dat sinds de laatste update met 76 punten is gestegen vanwege de bijna 6.700 positieven die dit weekend zijn gemeld.

In de regio bezetten Covid-patiënten 5,45 procent van de totale ziekenhuisbedden en dat IC’s zijn voor 13 procent bezet met coronaviruspatiënten, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

Een van de meest verontrustende aspecten is dat meer dan 13 procxent van de afgenomen testen positief is. Dat is het hoogste positiviteitspercentage in Spanje en 4 punten boven het nationale gemiddelde. Om het virus onder controle te krijgen, zou het percentage volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 5 procent moeten zijn.

Positieven per leeftijdsgroep

Onder de 12 jaar oud worden de meeste besmettingen vastgesteld in de regio, met 645 gevallen per 100.000 inwoners. Vanaf woensdag beginnen de Spaanse regio’s kinderen uit deze leeftijdscategorie te vaccineren.

Dit vind je misschien ook leuk