Oekraïners in Spanje stellen huizen ter beschikking aan vluchtelingen

door admin
Oekraïners in Spanje stellen huizen ter beschikking aan vluchtelingen

Naar verluidt zijn zeker al een miljoen Oekraïners op de vlucht. Een groep Oekraïners uit de twee gemeenten in Alicante die aan het zuidelijke deel van de Costa Blanca liggen, is nu opvangcentra aan het inrichten. Daarnaast regelen de Oekraïeners in Spanje ze dat voedsel, kleding en medicijnen naar hun land van oorsprong vervoerd wordt.

“We werken zeer actief samen met verschillende verenigingen en met al onze contacten. Het is echter een gecompliceerde taak. Toch hebben we al verschillende bedrijven om mensen en hulpgoederen te brengen”, zei Albina Zhezhnyavska, van de Oekraïense vereniging in Torrevieja.

Verzoek om maximaal mogelijke hulp

Dinsdag plaatste ze een roep om hulp op sociale netwerken. “We doen een beroep op het geweten, daarom vragen we om de maximaal mogelijke hulp. Ook vragen we om de tijdelijke opvang van vluchtelingen bij mensen in hun huizen, tijdelijke verhuur van huizen tegen lage kosten, voedselhulp, economische hulp, enz., Elke vorm van hulp zal zeer goed worden ontvangen en heel erg op prijs worden gesteld”.

Op het bericht kwamen direct veel reacties. “Er zijn mensen die hun huizen aanbieden voor opvang. Er zal veel plek nodig zijn, want er komt een hele grote golf”, voorspelt Albina. De vereniging werkt ook samen met andere verenigingen van Oekraïners in Spanje. 

Albina is sinds haar negende in Spanje en groeide verder op in Torrevieja. Ze woont er al twee decennia en werkt als tolk-vertaler en adviseur voor papierwerk en documenten voor andere Oekraïners die zich in dit gebied komen vestigen. 

Veel Oekraïners die aan de Costa Blanca wonen, werken in de bouw. Dat is een belangrijke sector in de lokale economie van de Vega Baja. “Hier werkt iedereen die wil werken, ongeacht nationaliteit”, benadrukt ze.

Oekraïners en Russen

In Torrevieja is er 3,39% van de bevolking afkomstig uit Oekraïne (2.805 mensen) en 4,44% uit Rusland (3.675) op een totaal van 82.842 inwoners. In het naburige Guardamar del Segura is 2,72% van de bevolking Oekraïens en 3,41% Russisch op een totaal van 15.983 inwoners. 

Meer Oekraïners in het gebied dan in registers staan

“Met covid zijn er ook veel mensen uit Oekraïne gekomen en hebben zich niet geregistreerd. Daarom zijn hier veel meer Oekraïners dan de officiële volkstelling weergeeft”, verduidelijkt Albina. Ze benadrukt ook de normale coëxistentie” met de grote Russische gemeenschap aan de kust. “We steunen elkaar zoveel we kunnen. De meerderheid van de Russen hier is tegen de oorlog”, benadrukt ze.

Gemeentelijk pand

22 lokale NGO’s vergaderden dinsdag op initiatief van de gemeente Torrevieja over hulp die naar Oekraïne moet worden gestuurd en hoe deze te coördineren. De gemeente stelt een pad ter beschikking voor de ontvangst van al het materiaal. Vrijwilligers werken hier samen met de Vereniging van Oekraïners in Torrevieja om de donaties dagelijks vanuit Torrevieja naar de grens tussen Oekraïne en Polen te sturen.

Speciale bankrekening 

De behoefte aan financiële middelen is volgens de secretaris van de vereniging het grootst. Daarmee worden de spullen en medicijnen gekocht waar het meeste behoefte aan is. De komende dagen opent de vereniging een bankrekening die hiervoor wordt ingezet. Buiten dat blijven zaken als ingeblikt voedsel, kleding zoals sokken, dekens, slaapzakken en thermische kleding ook goed om te geven. 

Leegstaande woningen

De vereniging van huisvestingsontwikkelaars van de provincie Alicante (Provía) heeft aangekondigd dat het woningen beschikbaar zal stellen aan vluchtelingen. De aangesloten bedrijven bieden woningen aan die leeg staan. Op de Provía bijeenkomst hebben de leden besloten dat de accommodaties ter beschikking worden gesteld aan overheden voor gebruik door burgers uit Oekraïne.

Dit vind je misschien ook leuk