Personeelstekort in Spanje teistert horeca in toeristische gebieden

door admin
Personeelstekort in Spanje teistert horeca in toeristische gebieden

In het VK is Benidorm een van de meest populaire vakantiebestemmingen. Niet voor niets werd de gelijknamige televisieserie een grote hit in het land. De bedenker, acteur en scenarioschrijver Derren Litten, opende enkele jaren geleden Mateo’s in het Engelse deel van de toeristenstad aan de Spaanse Costa Blanca. Mateo is de naam van een van de personages. 

“Tijdelijk en tot nader order gesloten”

Zoals de meeste bedrijven in de sector moest ook Mateo’s een paar maanden dicht als gevolg van de pandemie. Maar inmiddels is het gebrek aan personeel groter dan het gebrek aan klanten. Daarom is Mateo’s dinsdag “tijdelijk en tot nader order gesloten vanwege personeelsproblemen”, aldus schrijft de eigenaar op de Facebook-pagina van de zaak.

In een van de reacties op de advertentie wijst een Britse toerist erop dat “niemand een vergunning krijgt” om in de zomer in Spanje te kunnen werken vanwege de Brexit, “heel triest”.

“4.000 mensen nodig in Benidorm en omgeving”

Maar het probleem gaat verder dan de zogenaamde “guiri-zone”. Dit wordt bevestigd door Javier del Castillo, voorzitter van Abreca, een vereniging van bars, restaurants en cafés in Benidorm. Volgens zijn berekeningen zijn er op dit moment 4.000 werknemers nodig in de horeca in Benidorm en de regio. “Er is een gebrek aan personeel aan de bar, in de keukens en bij andere toeleveranciers: we hebben problemen met frisdrankleveringen die te laat komen omdat ze niet genoeg distributeurs hebben.”

De redenen zijn volgens Del Castillo meervoudig. “Voor deze banen moesten altijd weekenden worden opgeofferd, en veel mensen willen die dagen nu niet werken”, zegt hij. Daarnaast zijn er veel minder werknemers uit Oost-Europa of Zuid-Amerika. Voorheen compenseerden die het gebrek aan lokale arbeidskrachten. 

De hoge huren vormen ook een serieus probleem. Werknemers uit het buitenland kunnen doorgaans de hoge huren in Benidorm en omgeving niet betalen, tenzij ze een woning met een paar anderen delen.

Ook hotels hebben problemen om hun personeelsbestand op volle kracht te krijgen. Ondanks dat 75% van dat bestand bestaat uit vaste werknemers ondervinden ze problemen zodra ze 90% van hun bezetting overschrijden. En deze pieken worden nu zelfs in de minder succesvolle vestigingen verwacht.

Hotels laten hele verdiepingen dicht

Nuria Montes, een woordvoerder van Hosbec, geeft toe dat “sommige hotels niet al hun verdiepingen hebben kunnen openen omdat ze niet het tijdelijke personeel hebben gevonden dat nodig is om aan deze pieken in de vraag te voldoen.” Veel klanten, wie had dat een paar maanden geleden gedacht.

Ze hebben schoonmakers nodig van de appartementen en kamers, personeel in de eetzalen en keukens en die mensen zijn moeilijk te vinden. 

Engels personeel keert niet terug na Brexit

Het probleem van de bars die tijdens de pandemie gesloten zijn gebleven en afscheid hebben genomen van hun personeel is moeilijker op te lossen. Veel Engelse werknemers zijn teruggekeerd naar hun land en ontdekken nu dat het erg moeilijk is vanwege Brexit om een werk- of verblijfsvergunning te krijgen.

Costa del Sol

De krant SUR schrijft op woensdag dat er zeker 1.000 vacatures zijn in de horecasector aan de Costa del Sol. Het tekort is groot aan onder meer kelners, koks, keukenassistenten, afwassers, onderhoudspersoneel en schoonmakers.

Hoe kan er alleen een gebrek aan arbeidskrachten zijn in een provincie waar 140.000 mensen werkloos zijn, van wie zo’n 7.000 personen horeca-ervaring hebben? Andrea Santana van uitzendbureau Adecco legt uit dat veel mensen een baan moesten vinden in andere sectoren dan de horeca in de twee jaar dat de sector door de pandemie stilviel. “Toen de kans kwam om terug te gaan naar de horeca, wilden ze dat niet meer”.

Arbeidsvoorwaarden 

Een andere reden wordt gevormd door de arbeidsvoorwaarden. Horecabanen betalen veelal slecht en van personeel wordt vaak geëist dat ze lange dagen draaien met soms maar een halve dag vrij in de week. Hotels kunnen bovendien niet zomaar nieuw personeel meer betalen dan hun bestaande werknemers omdat ze gebonden zijn aan CAO’s.

Huisvesting

En dan is er net als aan de Costa Blanca het probleem van huisvesting. De kusten zijn erg gewild in het hoogseizoen en dat drijft de prijzen op. Een appartement vinden voor een huur die past bij een horecasalaris is erg moeilijk, zoniet onmogelijk.  

Galicië

Zelfs in het doorgaans minder toeristische Galicië staan bedrijven in de sector voor dezelfde problemen. Nog voor de start van het seizoen waarschuwden de belangrijkste horecaverenigingen dat de bestemming Rías Baixas zo’n 3.000 mensen nodig zou hebben, waaronder obers, koks en een lange lijst van andere werknemers, om de verwachte massale komst van bezoekers op te vangen in een zomer die nu al “historisch” wordt genoemd. 

Telemadrid.es schrijft dat volgens gegevens van de openbare arbeidsbureaus er meer dan 100.000 vacatures open staan in Spanje en dat de horeca een van de zwaarst getroffen sectoren is. 

Dit vind je misschien ook leuk