Valencia zet grote stap richting transformatie energiemodel

door admin
Valencia zet grote stap richting transformatie energiemodel

De Energietransitietafel heeft het werk gedeeld dat de afgelopen twee jaar door meer dan 20 entiteiten is uitgevoerd en dat als basis zal dienen voor de klimaatmissie voor 2030. De wethouder voor klimaatnood en energietransitie, Alejandro Ramon, heeft in deze het belang benadrukt van publiek-private samenwerking en de betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld. Op basis daarvan wil de gemeente een ​​”duurzamere en efficiëntere” stad bereiken.

Bekijk ook: Vijf plekken in Spanje bij de 100 meest duurzame bestemmingen ter wereld

“Een ander energiemodel is mogelijk en Valencia werkt al hard om dit een realiteit te maken in onze stad. We moeten het hoofd bieden aan de noodsituatie op het gebied van klimaat en de escalatie van de prijzen van fossiele brandstoffen”, zei hij.

Belangrijkste projecten

Tot de belangrijkste projecten behoren: 

De inzet van Buurt Energie Gemeenschappen. Dit model maakt het delen en het gebruik van duurzame energie uit de buurt mogelijk met installaties op de daken van gebouwen. Voor het einde van dit jaar zullen energiegemeenschappen operationeel zijn in Castellar-Oliveral en Malva-rosa. Aan andere wordt nog gewerkt, zoals in de wijken Malilla, El Carmen en Ayora-Isla Perdida.

Het 50/50-programma, een actueel project voor onderwijsinstellingen. Meer dan 15 scholen in de stad besparen op energieverbruik en zien die economische besparing ook direct terug: 50% in de vorm van een economische bijdrage om naar wens te gebruiken en de andere 50% in herinvestering om de energie-efficiëntie van het centrum verder te verbeteren.

Een ander project houdt het plaatsen van energiekantoren in verschillende wijken in. Een voorbeeld is de wijk Ayora, waar gratis informatie en advies wordt aangeboden aan burgers. Ook heeft de gemeente toegezegd om een energiecultuurcampagne te ontwikkelen. Hiermee moet het bewustzijn onder de bevolking groter worden, wordt concrete actie gemotiveerd en het werk van individuen en entiteiten die de transformatie hebben geïnitieerd, gewaardeerd.

Ook is het plan om CO2-neutrale wijken te realiseren. Dit kan gebeuren door mobiliteitsverbeteringen of het bevorderen van de circulaire economie.

Tot slot moeten oude gebouwen worden gerenoveerd met een grotere energie-efficiëncy tot gevolg. Fondsen voor herstel en transformatie worden ingezet om gebouwen bijvoorbeeld beter te isoleren. 

Duurzaamheid in toerisme

Los van deze projecten promoot Valencia duurzaamheid van toerisme dankzij de Europese Next Generation fondsen. Er wordt 7,5 miljoen euro geïnvesteerd in het plan Duurzaam Toerisme 2022-2024. Een routekaart die moet helpen het toerisme te behouden als een economische motor van welzijn voor de burgers en van milieubescherming. 

Bekijk ook: Marbella krijgt het certificaat ‘Intelligente toeristische bestemming’

Het plan is onderverdeeld in 4 hoofdpunten: Groene en duurzame transitie, verbetering van de energie efficiëntie, digitale transitie en concurrentievermogen. 

Dit vind je misschien ook leuk