Zaterdag zal heetste dag van de zomer worden in Valencia

door admin
Zaterdag zal heetste dag van de zomer worden in Valencia

Dat is vrijdag. Voor zaterdag geldt dezelfde code (belangrijk risico) ook voor het grootste deel van de provincie Alicante. De temperaturen die zijn aangekondigd door het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) zullen “hels” zijn, zo schrijft de krant Levante-EMV.com. Die daaraan toevoegt dat zelfs voor de grootste liefhebbers van zomerse hitte deze temperaturen tegen zullen vallen.

Zaterdag zal de heetste dag van deze zomer worden. Ook de dagen ervoor en erna kunnen verstikkend zijn. Vrijdag begint de hittegolf in VAlencia vanwege de komst van een DANA (geïsoleerde depressie op hoog niveau). Pardoxaal genoeg zal deze de atmosfeer in het westen van het schiereiland afkoelen, terwijl in het oosten de komst van een massa warme lucht veroorzaakt en bovendien een grote hoeveelheid stof meeneemt.

Extreme hitte voor vrijdag en zaterdag

Op vrijdag 12 augustus verkeert de hele provincie in een noodsituatie door de extreem hoge temperaturen die worden verwacht. Het warmst zal het zijn tussen 13 uur en 21 uur. De hele dag blijft code oranje actief. Meteorologen voorspellen dat in vrijwel het hele grondgebied temperaturen boven de 40 graden in de schaduw zullen worden geregistreerd. AEMET waarschuwt dat de hoogste waarden zullen worden ervaren in de pre-kustgebieden en vooral in La Safor en de omgeving van Xátiva.

Gevoelstemperatuur

Maar wat de thermometer ook laat zien, het ergste zal de gevoelstemperatuur zijn. Op veel plaatsen, waaronder in de stad Valencia, zal deze toenemen en de warmte zal hier ook ’s nachts aanhouden. De gevoelstemperatuur daalt op veel plekken zelfs in de vroege ochtend niet tot onder de 31 graden Celsius.

Hoge luchtvochtigheid

Daar komt nog een hoge luchtvochtigheid bij van meer dan 70 graden, wat het plakkerige gevoel alleeen maar doet toenemen. De dag erna wordt er niet leuker op. In feite worden ook langs de kust waarden rond de 44 graden aangekondigd tijdens de centrale uren van de dag en, fundamenteel, van ’s middags tot zonsondergang.

In Alzira zal het 42 graden worden in de schaduw en in Xátiva kan het kwik in de middag zelfs 44 graden bereiken. Mogelijk daalt het ’s nachts pas om vijf uur in de vroege ochtend onder de 30 graden. AEMET verwacht dus dat zaterdag de heetste dag van de zomer tot nu toe wordt.

Dit vind je misschien ook leuk