Extreme hitte en hevige stormen met eventueel hagel in Valencia

door admin
Extreme hitte en hevige stormen met eventueel hagel in Valencia

Temperaturen kunnen midden overdag 44 graden bereiken. In de laatste update van de de voorspelling van het Spaanse weerbureau voor deze ‘Puente de Agosto’ zijn de indicaties voor de stad Valencia aanzienlijk verslechterd. Waar eerder maxima van 40 graden werden voorspeld is dat nu gewijzigd in 44 graden in de schaduw. Vrijdag waarschuwde Aemet al dat het “de heetste dag van de zomer” zal worden. In Xátiva viel het recod met 45 graden Celsius. Maar niet alles is hitte, want er worden eveneens hevige stormen verwacht met zeer harde windstoten en zelfs hagel.

Zaterdag

Zaterdag begon licht bewolkt. De bewolking zal naarmate de dag vordert verder toenemen en hetzelfde geldt voor de kans op regen. In de avonduren kunnen verspreide buien en stormen voorkomen. Vooral in het binnenland van de provincies Castellón en Valencia. Plaatselijk kunnen deze zeer sterke windstoten bevatten. Daarom krijgen de hele provincie Alicante en de hele kustlijn ten zuiden van de provincie Valencia code rood voor zowel extreme hitte als deze stormen. 

Zondag

Zondag daalt het kwik, maar blijft het heel heet. De kustzone van Valencia krijgt van Aemet code oranje en ten zuiden daarvan is het code geel. In de namiddag worden in het binnenland, bij voorkeur in Castellón en Alicante waarschijnlijk verspreide incidentele regen- en onweersbuien verwacht. Ook waarschuwt Aemet voor de kans op een lichte calima, Saharazand in de lucht. 

Vanaf maandag neemt de temperatuur langzaam verder af en wordt het weerbeeld weer rustiger met op donderdag een maximumtemperatuur van 31 graden, ruim 10 graden minder dan dit weekend.

President waarschuwt met verboden voor hittegolf

Ximo Puig, de president van de regio gaf na een vergadering met zijn ministeries Volksgezondheid, Noodsituaties en Milieu een persconferentie over het extreme weerbeeld en de verwachtingen. Hij kondigde maatregelen, verboden en aanbevelingen aan in het licht van de hittegolf en de stormen.  

Bosbrandpreventie

Vanwege het extreme risico op bosbranden door hoge temperaturen zijn verschillende natuurparken gesloten die onderhevig kunnen zijn aan de extreme weersituaties. Werken op bosgrond worden opgeschort evenals het barbecuen binnen een straal van 500 meter van bossen. Ook geldt er een opschorting van elke sportvergunning verleend op bosgrond. 

De blusvliegtuigen van de Generalitat zullen met water beladen preventieve bewakingsroutes uitvoeren. De provinciale brandweereenheden zullen hun bevoorrading op peil houden en het Coördinatiecentrum Noodhulp beveelt alle gemeenten bijzondere waakzaamheid aan. Bovendien is het strikt verboden om enige vorm van vuur te maken. Ook het deponeren van afval buiten de daarvoor bestemde plaatsen is verboden.  

Tips tegen de hitte

Puig waarschuwde extra alert te zijn bij kinderen en ouderen. Hij adviseert mensen zich niet bloot te stellen aan de zon, het dragen van lichte kleding in lichte kleuren en het eten van lichte maaltijden en het drinken van minimaal 2 liter water per dag. Vermijd bovendien langdurige lichamelijke inspanning. Laat nooit kinderen of dieren achter in een afgesloten voertuig. Let erop dat ze genoeg drinken. 

Bekijk ook: Tips om beter bestand te zijn tegen de extreme hitte in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk