Materiële schade aan Costa Blanca door weerfenomeen ‘reventón caliente’

door admin
Materiële schade aan Costa Blanca door weerfenomeen 'reventón caliente'

Vrij vertaald gaat het om een ‘hete klapband’. Het is een atmosferisch fenomeen dat zorgt voor een plotselinge stijging van de temperatuur en sterke windstoten. In verschillende delen van de provincie hadden deze een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur. Ze veroorzaakten veel schade, vooral in de Veja Baja, het uiterste zuiden van de provincie Alicante. Het fenomeen veroorzaakte in de nacht van vrijdag op zaterdag al een tragedie met een dode en tientallen gewonden op het festival Medusa in Cullera (Valencia) toen door de windstoten delen van het podium en de ingang in de rondte vlogen. 

Er zijn nog geen definitieve cijfers bekend gemaakt, maar tot nu toe is er geen sprake van meer persoonlijke ongelukken. Wel hebben de windstoten bomen ontworteld, antennes omver geblazen en luifels, pergola’s en verkeersborden losgerukt.

Atmosferisch gezien een historische zomer

“Deze zomer is atmosferisch gezien historisch”, zegt Jorge Olcina, directeur van het Klimatologisch Observatorium van de Universiteit van Alicante. Het laatste record is de 40ºC die de thermometers vannacht om drie uur in verschillende buurten van de hoofdstad Alicante hebben bereikt. “Die temperatuur is nooit eerder bereikt voor zonsopgang in Alicante”, benadrukt de meteoroloog. “We beleven een uitzonderlijke zomer met veel atmosferische verschijnselen die verband houden met hoge temperaturen die in veel steden in de provincie en de regio Valencia recordhoogten bereiken”, voegt Olcina toe.

Incidenten

De brandweerlieden van het Provinciaal Consortium werkten in de vroege ochtenduren onvermoeibaar en moesten meer dan 80 keer uitrukken. Er is veel schade gemeld aan tuin- of straatmeubilair. De meest getroffen gebieden zijn Santa Pola, Elche en Orihuela. 

Wat is een ‘reventón caliente’ of ‘reventón térmica’?

Ondanks het feit dat het in de zomer een vaker voorkomend atmosferisch fenomeen is, waren de hete uitbarstingen van de afgelopen ochtend veel intenser dan normaal. Afgezien van de plotselinge temperatuurstijging, veroorzaakten ze plotselingen windstoten met veel schade tot gevolg. Het Klimatologisch Observatorium van de Universiteit van Alicante legt het in de krant Las Provincias als volgt uit: 

“De warme windvlaag vormt zich met stormsituaties op hoge basis of in verval. Neerslag valt dan door een laag van droge lucht en verdampt. Daardoor wordt de dalende lucht koeler en zwaarder dan de omliggende lucht. Zodra deze lucht afkoelt, wordt deze dichter en daalt met grotere snelheid naar het aardoppervlak. Op zijn beurt verdampt alle neerslag binnen die dalende lucht, waardoor die lucht volledig droog wordt. 

“Vanwege het momentum dat die lucht al heeft gekregen wordt deze verwarmd door atmosferische compressie. Die neemt toe naarmate de lucht verder afdaalt. Zodra die lucht het grondniveau bereikt, beweegt het al gedragen momentum horizondaal in alle richtingen. Dit resulteert in een zeer sterke wind. Bovendien, met de aanwezigheid van een zeer warme en droge luchtmassa zorgt het ervoor dat de temperatuur aan het oppervlak zeer snel stijgt, terwijl het dauwpunt en de vochtigheid kelderen”, aldus de experts.  

Dit vind je misschien ook leuk