Zes arrestaties in Alicante voor kraken en afpersing vakantiehuiseigenaren

door admin
Zes arrestaties in Alicante voor kraken en afpersing vakantiehuiseigenaren

Nadat ze de woning eenmaal hadden betrokken, kondigden de criminelen aan dat zij pas het huis zouden verlaten zonder schade toe te brengen, nadat de eigenaren hen 14.000 euro hadden betaald. Eerst hadden ze zich voorgedaan als een gezin dat interesse had om een weekend of enkele dagen in het vakantiehuis door te brengen. Ze benaderden hiertoe alleen woningen die op de markt zijn voor kortetermijnverhuur. 

Bekijk ook: Dakloos in Spanje omdat een kraker je woning bezet

Toen de eigenaren het bedrag hadden betaald, bleven de criminelen gewoon zitten. In aanwezigheid van de eigenaren vernielden de bendeleden vervolgens het interieur; maar zelfs nadat de huiseigenaren hadden ingestemd met de afpersing, gingen de daders niet weg. Uiteindelijk wisten de oplichters hen 62.000 euro afhandig te maken.

De leider van de bende was degene die contact legde met de eigenaren en de sleutels ontving: ze maakte een mondeling contract met hen en later, op het moment dat ze het huis moesten verlaten, beweerde ze dat ze voor een lange termijn had gehuurd. Vervolgens bleek haar man een van de belangrijkste mensen die verantwoordelijk was voor het concretiseren van de bedreigingen en afpersingen.

Bekijk ook: Verkoop van woningen inclusief krakers een nieuwe trend in de Spaanse vastgoedmarkt

De toegeëigende huizen werden constant bezet door de leden van de groep die ze op hun beurt aan andere familieleden gaven, zodat er altijd mensen in de huizen zouden zijn. Zo konden ze uitzetting voorkomen. 

Na het onderzoek kon de ingeschakelde politie vaststellen dat het niet om een eenmalig incident ging, maar om een complot met een georganiseerde bende erachter. Aan de gearresteerde bendeleden worden nu misdrijven van fraude, verduistering, afpersing, schade en het behoren tot een criminele groep toegeschreven.

Kraken

Huizenkraak is een van de grootste problemen waarmee eigenaren van (toeristische) woningen de laatste tijd te maken hebben. Via digitale platforms zoals Airbnb of Booking kan iedereen een accommodatie reserveren. Soms leidt dat tot situaties waarin de eigenaren geen enkele garantie hebben over wie en met welk doel in hun huis verblijft.

Bekijk ook: Help, mijn huis in Spanje is gekraakt! Wat nu?

Dit vind je misschien ook leuk