Bouwsector in regio Valencia bedreigd door gebrek aan bakstenen

door admin
Bouwsector in regio Valencia bedreigd door gebrek aan bakstenen

Dit probleem dreigt ook meerdere aan de bouw verwante sectoren lam te leggen. Dat heeft de Valenciaanse Federatie van Bouwwerkgevers (FEVEC) aangegeven. “De steenfabrieken produceren niet continu door gebrek aan vraag. Wanneer hun voorraden opraken en de gasprijzen door het dak blijven gaan, zal dit ertoe leiden dat sommigen de productie stopzetten”, leggen de werkgevers uit aan Las Provincias. Derhalve waarschuwt de bedrijfsorganisatie voor een “onzeker najaar” voor de sector.

Bekijk ook: Worden nieuwbouwwoningen in Spanje duurder door de hoge grondstofprijs?

Nu de prijs van baksteen is verdrievoudigd, is de vraag afgenomen en is er genoeg materiaal. De daling kan echter problematisch zijn. De meeste fabrikanten proberen namelijk hun voorraden te verminderen. Als de vraag niet wordt verminderd, kunnen er leveringsproblemen zijn, aldus FEVEC. 

Juist de nieuwbouw vertoont tekenen van verzwakking door de stijging van de fabricagekosten met meer dan 30 procent. Daarbij is er het onvermogen van de initiatiefnemers om de ondertekende contracten aan te passen aan de huidige marktprijzen. 

Gewaarschuwd voor de verdwijning van de baksteenindustrie

Vanuit de sector zelf wordt zelfs gewaarschuwd voor “de verdwijning van de baksteenindustrie” in de regio Valencia. De directeur van een keramiekfabriek vertelt dat de elektriciteitsrekening is gestegen van 2.500 euro per maand naar 6.000 euro.

Volgens diezelfde directeur zorgden de nieuwe bouwtrends voor een vermindering van de vraag naar baksteen. Omdat de arbeidskosten erg hoog zijn wordt er bovendien geen gevelsteen meer gebruikt. Daar komen dan de hoge gasprijzen nog bij die de fabrieken toch deels moeten doorberekenen aan de klant.

Kosten van 30.000 naar 250.000 per maand

De manager van een andere fabriek zegt in Las Provincias dat de situatie onhoudbaar wordt omdat de kosten zijn gestegen van 30.000 euro naar 250.000 euro per maand. In zijn geval zag het bedrijf de noodzaak in om de activiteiten op 15 juni op te schorten om deze voor een paar weken te hervatten in augustus en vervolgens opnieuw te sluiten. Vóór deze situatie werd het 365 dagen per jaar geproduceerd terwijl deze fabriek dit jaar waarschijnlijk niet eens een activiteit van zes maanden zal bereiken. 

Dit vind je misschien ook leuk