Waarom de halve marathon van Valencia bij de beste ter wereld hoort

door admin
Waarom de halve marathon van Valencia bij de beste ter wereld hoort

Zondag 23 oktober klinkt om 8.25 uur het het startschot voor de eerste groep renners van deze 31e editie. Liefst 20.000 gelukkigen hebben een rugnummer weten te bemachtigen en rennen mee in de Valencia Trinidad Alfonso Zürich Halve Marathon. De krant Las Provincias geeft 20 redenen waarom deze race van 21,095 meter zo bijzonder is en hardlopers kilometer na kilometer kunnen genieten.

1. De route

De route is dit jaar opnieuw verbeterd om meer ruimte te hebben bij de start en de finish en om de renners te beschermen tegen eventueel harde wind. Dat is een van de weinige factoren die de race in Valencia kan verpesten, zo bleek tijdens de laatste Halve Marathon.

2. Een vlakke stad

De orografie van Valencia maakt het ontwerp van een gunstig circuit mogelijk. Zo is de hardloper in staat zijn eindtijd te verbeteren in de eeuwige competitie tegen zichzelf. Jarenlang hebben de mensen van de organisatie het parcours van bijgesteld om het vlakker, rechter en comfortabeler te maken. Dat hier zeven van de tien beste tijden van mannen uit de geschiedenis zijn gemaakt, is geen toeval.

3. De aanmoediging

Elke 1.000 meter is er minstens één aanmoediging en in de meeste kilometers zelfs twee of drie. Aanmoedigingskreten uit het publiek of ritmische batacuda-muziek geeft de hardloper wat extra moed en kracht om er nog een schepje bovenop te doen en de eindstreep te halen. Sponsors, Fallas-commissies of sportclubs hebben hun plaats gereserveerd om de deelnemers aan te moedigen.

4. De hardloopclubs

‘Running City’ zou niet bestaan zonder het grote aantal hardlopers in de stad. Tal van loopclubs trainen jaar in jaar uit om beter dan ooit te presteren op een van de beste races ter wereld. De clubs ondersteunen de duizenden Valencianen die aan de basis staan van de Halve Marathon.

5. De ‘goody bag’

Natuurlijk is het niet het belangrijkste, maar de renners krijgen bij het ophalen van hun rugnummer ook een goody bag. Deze zit vol met nuttige en leuke snuisterijen, zals een rugzak, een eiwitreep, gel voor huidverzorging, geurspray, bagels, kauwgom, noten, maiscrackers en een hardloopmagazine.

6. Het shirt

Valencia kan bogen op geweldige sportmerken zoals Luanvi, dat een hardloopshirt heeft ontworpen met de slogan ‘born to be fast’. Het shirt weegt 86 gram met naden gemaakt met behulp van de ‘flatlock’-techniek die schuren tot een minimum beperkt. De drie wereldrecords die in de loop van de geschiedenis tijdens deze race zijn behaald, zijn op de achterkant gegraveerd.

7. Letesenbet Gidey

Een van die records, nog steeds geldig, is de indrukwekkende 1:02:52 van de atlete die maanden eerder in haar geboorteland Ethiopië moest vluchten voor de oorlog. In 2017, haalde Joyciline Jepkoskei 1:04:51 als eindtijd. En bij mannen stelde Kibiwott Kandie 57:32 vast in het midden van de pandemie, in 2020.

8. Overwinning op Covid-19

De editie van 2020 was ‘slechts’ voor de elite. Toen corona het leven nog volledig domineerde slaagde Valencia erin het enthousiasme voor het hardlopen levend te houden. Ondanks dat alles was uitverkocht en een groot deel van de mensen met een startnummer uiteindelijk niet mee kon rennen. Twee jaar later zijn de startnummers opnieuw weer uitverkocht. 

9. De hotels

Een stad kan dan wel een vlak circuit hebben, voldoende animatie en meerdere wereldrecords hebben gevestigd, als er onvoldoende hotels of andere accommodaties zijn, wordt een event van deze omvang lastig. Gelukkig geldt dat niet voor Valencia want de stad heeft 177 hotels met meer dan 18.000 bedden. Ruim voldoende, want een groot deel van de hardlopers woont in de buurt of logeert bij familie of vrienden.

10. Gastronomie

Voor en na de sportieve prestatie kunnen de hardlopers en hun supporters genieten van het omvangrijke gastronomische aanbod in de stad. Naast vestigingen van de belangrijkste ketens zijn er de typische opties in de omgeving zoals het eten van heerlijke rijstgerechten in de omgeving van Malvarrosa of Patacona. Een aanrader is el Palmar, in het hart van de Albufera. Hier proef je paella zoals dit gerecht bedoeld is en geniet je van de zonsondergang tijdens een boottocht door het prachtige natuurgebied. Voor wie om de Halve Marathon heen nog tijd over heeft.

11. Het culturele aanbod

Naast gastronomie en hardlopen, kan wie daar tijd en zin in heeft naar hartelust uitgaan en zich onderdompelen in het diverse culturele aanbod in de stad. Denk hierbij aan een bezoek aan de futuristisch ogende stad van de Kunsten en Wetenschappen, de fraaie dierentuin Bioparc of de tentoonstelling over het Corpus in het Museu d’Etnologia en tal van andere musea en kunstgalerieën. 

12. Het klimaat

In deze periode van het jaar is Valencia de ideale stad om een ​​langeafstandsloop te combineren met een toeristisch weekend. Deze zondag wordt het helaas geen strandweer. De dag zal bewolkt zijn met een minimum van 17 graden en een maximum van 26 graden pas nadat de laatste renners allang binnen zullen zijn. De luchtvochtigheid is helaas niet zo gunstig met 70%.  

13. De vrijwilligers

De race zou niet gelopen kunnen worden zonder het onbaatzuchtige werk van de 1.000 vrijwilligers. Anonieme mensen die niet alleen deelnemen aan de Halve Marathon, maar ook meewerken aan de hardloopbeurs in de Feria de Valencia, het klaarmaken van de tas, de diensten na de finish en zelfs getraind zijn in cardiopulmonale reanimatie (CPR)… hopelijk is dat niet nodig!

14. Medische assistentie

Het beste scenario is natuurlijk dat je ze niet ziet, maar ze zijn er wel. Een team van 18 artsen zal aanwezig zijn op het evenement, inclusief anesthesiologen en intensivisten. Naast het veldhospitaal zullen er 15 doktoren in de race zijn, met 21 ambulances en 5 skaters uitgerust met defillibratoren. 

15. de hardloopbeurs

In het beursgebouw van Valencia is ook een hardloopbeurs georganiseerd, de Feria del Corredor in Hal 6 van de ‘Feria de Valencia’. In een grote ruimte vind je er alles voor deze sport, stands van de sponsors van het evenement en hier kunnen de renners ook hun rugnummers ophalen. Het beursgebouw is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Verschillende MetroValencia-lijnen verbinden het met de luchthaven, de Noordstation, de AVE en bijna overal in de stad waar je verblijft. En voor de dag van de race is het nemen van een taxi vanaf het hotel geen slechte optie die niet meer dan 10 euro mag kosten.

16. Integratie

Bij de Halve Marathon van Valencia is niemand teveel. Daarom heeft de organisatie zich voorbereid op de 31 atleten met een handicap die dit jaar deelnemen aan de race: 11 met functionele diversiteit, 3 intellectueel, 18 zintuiglijk en 1 persoon in een rolstoel. Zeven gastgidsen staan deze mensen bij.

17. Deelname vrouwen

Voor deze editie hebben zich meer dan 5.600 vrouwen geregistreerd. Dat komt neer op 26% van het totaal. Sinds 2019 lanceert de organisatie samen met het verkoopbedrijf Teika een campagne om deelname van vrouwen aan de hardloopwedstrijd te stimuleren. Daarvoor is dit jaar een enquête gepromoot waarop 1.400 populaire hardlopers hebben gereageerd.

18. Duurzaamheid

Plastic zakken en niet-recyclebare thermische dekens zijn van het evenement verwijderd, het gebruik van papier is verminderd en alle voertuigen en auto’s die door de organisatie worden gebruikt, zijn elektrisch. Overal langs het parcours worden papier- en plastic containers geplaatst. 

19. De details

Bij kilometer 5,2, 10,2 en 15,2 staan hulpposten. Kom je vervolgens bij de laatste, dan worden energiegels aangeboden en water en isotone drankjes. De rugnummers en de armband identificeren te allen tijde alle deelnemers, die een garderobeservice en toilet hebben, evenals een plek om hun spullen achter te laten. En alle hardlopers kunnen het beste veel lachen onderweg. Overal langs de route staan fotografen. 

20. De Super Halfs

Valencia doet ook mee aan het initiatief Super Halfs. Fervente hardlopers kunnen ervoor gaan om vijf Halve Marathons te lopen. Andere deelnemende steden zijn Praag, Lissabon, Cardiff en Kopenhagen. Niet voor de krantenkoppen. Niet voor een kans om je plaats op het podium in te nemen. Maar voor de lol van het hardlopen en de sensatie van het reizen. En voor de vreugde om te zeggen: “Ik heb het gedaan!”

Dit vind je misschien ook leuk