Politievakbond waarschuwt voor toenemend aantal zelfmoorden onder agenten

door admin
Politievakbond waarschuwt voor toenemend aantal zelfmoorden onder agenten

De vakbond heeft melding gemaakt van een tekort aan materiële en personele middelen in de belangrijkste politiebureaus in de Valenciaanse provincies Alicante, Castellón en Valencia. Dat leidt tot psychische problemen onder de agenten.

De constante ploegenwisselingen, weekenddiensten en nachtdiensten maken het voor agenten moeilijk om relaties te onderhouden en veroorzaken spanningen in hun persoonlijke levenssfeer. Het zelfmoordcijfer onder politieagenten is bovendien hoog als gevolg van traumatische gebeurtenissen tijdens hun werk en persoonlijke problemen. Volgens gegevens van de vakbond maakt elke 20 dagen een politieagent een einde aan zijn of haar leven.

Oprichting dienst psychologische ondersteuning

Jupol heeft een psychologische ondersteuningsdienst gelanceerd om officieren in crisissituaties te helpen en het zelfmoordcijfer omlaag te brengen. “We hebben een team van psychologen om collega’s die op een bepaald moment ernstige persoonlijke problemen hebben, te helpen, te luisteren en te heroriënteren.” Het doel is te proberen “hen te helpen het licht te weer zien en uit dat moeras te komen waar ze in terecht zijn gekomen, een spiraal waaruit ze vaak niet alleen kunnen komen”, zegt Aarón Rivero in El Español

De voorzitter van Jupol heeft de afgelopen weken verschillende ontmoetingen gehad met agenten en functionarissen van de nationale politie om hun eisen te horen. Volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de misdaden in de Valenciaanse Gemeenschap met meer dan 16% gestegen ten opzichte van 2022.

De cijfers

De politie is een van de beroepssectoren met de hoogste zelfmoordcijfers ter wereld. Elk jaar voeren ze de lijst aan, samen met advocaten en artsen. Maar het is dat in Spanje het probleem soms erger wordt. In 2022 maakten dertien Guardia Civil-agenten en acht agenten van de Nationale Politie een einde aan hun leven. Daarmee steeg het zelfmoordcijfer met 54% in vergelijking met het gemiddelde voor de algemene bevolking.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken pleegden tussen 2014 en 2018 107 agenten zelfmoord, onder wie 50 nationale politieagenten en 57 burgerwachten. Ondertussen telde het platform Zero Police Suicide tussen 2016 en 2018 in totaal 45 burgerwachten, 33 rijkspolitieagenten, 19 wijkagenten en zes regiopolitieagenten.

Traumatische gebeurtenissen en toegang tot wapen

Een van de redenen voor deze hoge cijfers is dat agenten veel met traumatische gebeurtenissen tijdens de uitoefening van hun werk te maken krijgen. Bovendien maakt de toegang tot een wapen dat agenten hebben, de drempel voor hen lager om het leven te beëindigen. 
De toegang tot een wapen dat de agenten hebben, maakt het voor hen gemakkelijker om het leven te beëindigen. Het is bekend dat de mate waarin iemand  beschikking heeft tot een methode om een einde aan het leven te maken van invloed is op de zelfmoordcijfers per beroepsgroep.

Meer misdaden

Dat de misdaden in 2022 met bijna 16,8% zijn toegenomen noemd Rivero “een schande”. “We hebben het over 263.000 misdaden in een jaar, met een aanzienlijke toename van straatgevechten of gevechten tussen minderjarigen. Die creëren uiteindelijk een aanzienlijk gevoel van onveiligheid”. Het legt bovendien meer druk op agenten, omdat ze tijdens de werkdag getuige kunnen zijn van vreselijke gebeurtenissen die een depressie kunnen veroorzaken of verergeren.

Lees ook: Aantal verkrachtingen in Spanje met ruim 53% toegenomen sinds 2019

Dit vind je misschien ook leuk