
In een poging deze schadelijke bacterie uit te roeien, worden in Alicante alle getroffen bomen en die binnen een straal van 100 meter ervan gekapt en vernietigd. Volgens bronnen van Información zijn als gevolg hiervan 2.802 hectare met 200.200 bomen vernietigd om de plaag te bestrijden. Deze actie resulteerde in het verlies van maar liefst 800 ton amandelen. Dat vertegenwoordigt bijna 25% van de totale oogst van de provincie Alicante.
Deze uitroeiingsstrategie, gesteund door de Europese Unie, heeft de sector al meer dan drie miljoen euro gekost. Bovendien heeft de aanwezigheid van Xylella fastidiosa de amandelplantages in Alicante verder verminderd. In de afgelopen 20 jaar waren deze al gehalveerd, voornamelijk vanwege afnemende winstgevendheid.
Tegenwoordig zijn er slechts twee regio's in Alicante, Vinalopó en Vega Baja, waar de amandelteelt nog steeds van betekenis is. Het huidige probleem met de Xylella fastidiosa bacterie kan er echter voor zorgen dat de productie van deze noot in toekomstige seizoenen nog verder afneemt.
De bacterie werd in juni 2017 voor het eerst in Alicante gedetecteerd. Sindsdien heeft de plaag zich uitgebreid, ondanks de inspanningen van de Landbouwraad van de Valenciaanse Gemeenschap die het door de EU voorgeschreven uitroeiingsplan heeft gevolgd. Hoewel de verspreiding van de bacterie in de regio Alicante recentelijk is vertraagd, is het direct getroffen gebied toch met 6,4% toegenomen tot 3.220 hectare.
Ondanks deze tegenvaller voor de amandelteelt in Alicante is er ook positief nieuws. De Mesa Nacional de Frutos Secos schat de productie van amandelen op 120.633 ton voor het seizoen 2023, na de recorddaling van het vorige seizoen als gevolg van slecht weer in de productiegebieden. De schatting voor deze campagne ligt 49% boven het gemiddelde van de laatste drie jaar, waarin een nieuwe rekenmethodiek is toegepast.
Groter areaal dan vorig jaar
Volgens Cooperativas Agro-alimentarias de España bedraagt het productieve areaal dit jaar 538.353 hectare. Dat is een stijging van 3,1% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is te danken aan het in productie nemen van meer dan 16.000 hectare, voornamelijk geïrrigeerd land in de regio's Extremadura, Castilla-La Mancha en Andalusië. Deze hebben de negatieve impact van de huidige slechte weersomstandigheden en de lange periode van droogtein de belangrijkste productiegebieden gedeeltelijk opgevangen.
Het areaal biologische amandelproductie overschrijdt de 100.000 hectare en vertegenwoordigt bijna 20% van het totale areaal.
Lees ook: Klimaatdeskundigen waarschuwen voor te vroege bloei amandelbomen