PP Valencia tijdelijk opgeheven door corruptieschandaal

door admin
PP Valencia tijdelijk opgeheven door corruptieschandaal

De zaak wordt Imelsa genoemd naar het gelijknamige bedrijf dat gelinkt kan worden aan de provinciale Valencia. Daarnaast wordt ook de afdeling cultuur van de gemeente Valencia genoemd, Ciegsa, een bedrijf van de regioregering dat zorg draagt voor vastgoed van educatieve instellingen en de Stichting Jaume II El Just, die wordt geleid door Vicente Burgos.

Verklaringen

De regionale afdeling van de volkspartij wordt tijdelijk opgeheven en er is een zaakwaarnemer aangesteld die de komende maanden het bestuur van de partij op zich zal nemen. Alle verdachten leggen op dit moment verklaringen af bij de Guardia Civil. Allemaal zijn voorwaardelijk vrijgelaten, behalve Alfonso Rus, ex-president van de provincie Valencia, die als brein in de zaak wordt gezien en een borgsom krijgt opgelegd van 2 miljoen euro.

Illegale financiering

Ondertussen wordt ook onderzocht in hoeverre de laatste politieke campagne van de lokale en regionale PP illegaal is gefinancierd. In dit opzicht wordt gekeken naar vermeende donaties van 1.000 euro aan de partij die vervolgens in briefjes van 100 euro weer werden terugbetaald.

Medeplichtig

Dit nieuwe schandaal vormt het jongste staartje aan de lange reeks van corruptieschandalen rond de regeringspartij. Dit voert de druk op Rajoy op om opzij te stappen. Omdat de premier zich al decennia in de top van de partij begeeft, wordt hij automatisch als medeplichtig gezien aan alle gegraai.

Slecht voor Rajoy

De Spaanse koning Felipe is een tweede ronde gesprekken gestart met alle partijleiders met vertegenwoordiging in het parlement. Dit was nodig nadat Rajoy weigerde de formatieopdracht te aanvaarden. Dat deed hij met als argument dat hij onvoldoende steun heeft in het parlement. De PP is om verder te kunnen regeren afhankelijk van de goodwill van andere partijen. Aangezien de drie concurrenten zich allemaal duidelijk tegen de corruptie hebben uitgesproken is het niet waarschijnlijk dat ze staan te springen om de PP in het regeringszadel te houden. Dit nieuwe schandaal in Valencia zal daar zeker niet positief aan bijdragen.

Dit vind je misschien ook leuk