Illegaal bejaardenhuis voor expats gesloten door politie

door admin

De 25-jarige dochter was werkzaam in een apotheek vlakbij het chalet. Hier overtuigde zij oudere Britten die alleen Engels spreken en geen of nauwelijks familie dichtbij hebben om in het chalet te komen wonen voor een maandbedrag tussen de 2.500 en 3.000 euro. 

Eenmaal ingetrokken in het ‘bejaardenhuis’ werden de oudere Britten ervan overtuigd dat ze hun spullen moesten afgeven en vooral ‘escrituras’ en andere documenten van hun eigendommen en woningen in de kluis moesten leggen. Later werden zij er dan langzaam maar zeker van overtuigd dat het echtpaar die eigendommen zou moeten erven.

Oplichting

Het stel – allebei 59 jaar oud – en hun dochter zitten nu vast op verdenking van oplichting, diefstal en betrokkenheid bij een criminele organisatie. Naar schatting beheerden zij al drie jaar de zogenaamde zorginstelling in het onder buitenlanders zeer populaire Santa Pola.  

Camera’s

Eenmaal woonachtig in het chalet met vijf kamers, konden de ouderen er niet meer weg. Ze konden niet telefoneren omdat hun mobiele telefoon was afgepakt en als ze bezoek hadden werden ze continue gecontroleerd via een uitgebreid netwerk van beveiligingscamera’s. 

Ontsnappen

Uiteindelijk kon een bewoner met hulp van een familielid ontsnappen en de agenten waarschuwen. De politie heeft wekenlang het chalet in de gaten gehouden en alle bewegingen van het stel en hun dochter gevolgd, voordat er voldoende bewijs was om tot actie over te kunnen gaan.

Geen kwalificaties

Voor het zorghuis waren nooit de vereiste papieren geregeld. Ook beschikte het personeel niet over de vereiste kwalificaties om in de ouderenzorgt te werken. Volgens onderzoekers zijn de ouderen nooit psychisch of fysiek mishandeld afgezien van het feit dat hun bewegingsvrijheid tot het minimum was beperkt. 

Dit vind je misschien ook leuk