Strand in Zuid-Spanje gesloten na aanval haai

door admin

Het incident vond plaats even voor het middaguur op het Arenales del Sol strand in de provincie Alicante. Volgens strandwachten kwam de man van rond de veertig jaar uit zee met veel bloed aan zijn hand en de mededeling dat hij was gebeten door een haai. Bij nadere inspectie bleek het om een behoorlijke wond te gaan (zie foto).

Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis voor hechtingen. De rode vlag werd onmiddellijk gehesen en iedereen werd gesommeerd het water te verlaten. 

Blauwe haai

Volgens het Spaanse nieuwsagentschap gaat het hoogstwaarschijnlijk om een blauwe haai (Prionace glauca). Deze komt veel voor in de Middellandse Zee en kan een formaat hebben tussen de 1,8 en 3,4 meter. Normaliter jagen ze op kleine vissoorten en ze staan niet bekend om aanvallen op mensen.

Toen rond 15 uur ’s middags de rode vlag werd vervangen door een gele, bleven toch veel mensen uit voorzorg en angst uit het water. Ondanks dat de politie op zee met lawaai de haai heeft proberen af te schrikken.

Vorige zomer werd er nog paniek veroorzaakt door een haai langs de kust van Benidorm, nadat een jongen in zijn lichaam was gebeten. Ook meer naar het noorden toe bij Barcelona werden stranden diverse malen afgesloten vanwege gesignaleerde blauwe haaien. In de Middellandse Zee zwemmen zo’n 90 haaiensoorten.  In 2014 had een jongen op het strand van Salou circa 30 hechtingen nodig na een vermoedelijke haaienaanval. Vorige zomer werd er bij Barcelona een zeer zeldzame voshaai gevonden die was aangespoeld.

Dit vind je misschien ook leuk