Drama rond adoptiekind in Valencia

door admin
Drama rond adoptiekind in Valencia

De jongen in kwestie, Joan, was 2,5 jaar geleden ter adoptie gegeven aan een echtpaar in Sueca (Valencia). De jongen was toen net 18 maanden oud. De beelden die heel Spanje gisteren zag, waren hartverscheurend. Het echtpaar, Noelia Estornell en Alberto Bordes, was opgedragen het kind terug te geven aan de biologische moeder, nadat aan de oproep van de rechtbank om het kind vrijwillig terug te geven geen gehoor was gegeven. De jongen moest op het politiebureau van Patriax achtergelaten worden, waar de biologische moeder het kind later zou ophalen.

Ingewikkeld

Voor alle partijen, inclusief de deskundigen is dit een ingewikkelde zaak en het is dan ook lastig te beslissen wie er van beiden partijen gelijk heeft. Volgens verschillende deskundigen zijn er in deze zaak een aaneenschakeling van fouten gemaakt, die uiteindelijk in het nadeel van het kind werken.

Eulalia Valencia is adoptieadvocaat en legt uit dat het weinig zin heeft om een kind aan zijn adoptieouders te geven zolang de moeder nog over de ouderlijke macht beschikt. “Je begint normaal gesproken pas aan een adoptieprocedure als de biologische ouders geen ouderlijk gezag meer hebben’.

Overgangsperiode

Aan de andere kant is het ook absoluut verkeerd om een kind van vier, dat al jaren bij een familie woont die goed voor hem zorgt en die hij als zijn ouders zag, van de ene op de andere dag uit zijn vertrouwde omgeving weg te halen en bij een vrouw te plaatsen die hij absoluut niet kent. Ook al is dit dan zijn biologische moeder. ‘Dit is helemaal verkeerd op de manier zoals het nu gegaan is zonder overgangsperiode. Nu kan de kleine niet wennen aan de nieuwe situatie’, aldus Valencia.

Ook psycholoog Mila Cahue is het hiermee eens: ‘het kind had in alle gevallen een periode nodig om te wennen, om zijn moeder te leren kennen en om een band met haar op te bouwen. Deze situatie is absoluut niet goed voor hem’.

Jeugdopvang

De biologische moeder van het kind, María José Abeng Ayang, oorspronkelijk afkomstig uit Equatoriaal-Guinea raakte zwanger op haar 15e en beviel in een jeugdopvang. Ze had een moeilijke jeugd en een slecht contact met haar ouders. Ze verbleef in verschillende jeugdopvanglocaties en in één van deze opvangcentra raakte ze in verwachting. De sociale dienst nam het kind vervolgens onder zijn hoede.

Kort daarvoor was ze al even naar haar geboorteland vertrokken omdat ze bang was dat het kind bij haar zou worden weggenomen. Uiteindelijk overtuigde haar moeder ervan om terug te keren naar Spanje en daar te bevallen van haar baby.

Rechter

Vanaf dat moment heeft María José volgens eigen zeggen gevochten om haar kind terug te krijgen. Als het aan haar gelegen had, had ze het nooit afgestaan. Uiteindelijk is ze naar de rechter gestapt om haar zoon terug te krijgen. In hoger beroep kreeg ze alsnog gelijk.

Vreemd

Er zijn een aantal vreemde beslissingen gemaakt in deze zaak. ‘Het is vreemd dat een adoptieproces niet eindigt in een definitieve adoptie’, vult Valenica aan. Het OM en de Sociale Dienst stonden aan de kant van de adoptieouders. Des te vreemder vind ze dan ook de uitspraak van de rechtbank in Oviedo. Een laatste en niet onbelangrijk punt is dat het belang van het kind altijd voorop moet staan. De adoptieouders van Joan stappen naar de rechter, waardoor de kans dus bestaat dat de jongen binnen afzienbare tijd weer terug moet naar zijn adoptieouders.

Toekomst

Het hooggerechtshof zal moeten beslissen bij wie de kleine komt te wonen in de toekomst. Voor beiden partijen valt wat te zeggen. Het OM en de sociale dienst staan achter de adoptieouders. Daarnaast loopt er een nieuw verzoek om de biologische moeder uit het ouderlijk gezag te zetten vanwege een rapport uit 2016. Ze zou weer dronken en halfnaakt gesignaleerd zijn en haar vriend beschuldigen van mishandeling.

Dit vind je misschien ook leuk