Costa Blanca populair onder Nederlandse en Vlaamse kopers tweede woning

door admin
Costa Blanca populair onder Nederlandse en Vlaamse kopers tweede woning

Dit zegt Mark van Boxtel van Casa las Dunas in het programma Way of Living van RTL4. Vooral buitenlanders kopen veel tweede woningen in de regio Valencia en dan met name in de provincie Alicante. Alicante is dan ook de nummer één provincie waar men een tweede woning koopt, na de provincie Málaga, de grootste concurrent. De regio is vooral populair vanwege de diversiteit en goede bereikbaarheid ervan, aldus Van Boxtel. In om en nabij de twee uur vliegen staat men op de vliegvelden van Alicante, Valencia of Murcia vanuit de vliegvelden in Nederland en België. Daarbij is het landschap heel divers, het klimaat ideaal en de zee het hele jaar door op goede zwemtemperatuur.

Belgen

In de eerste zes maanden van het jaar bereikte het aantal Belgen dat een tweede verblijf in Spanje kocht een record met 1.594, zo blijkt uit de gegevens die periodiek door de Spaanse registratiekantoren verstrekt worden. In Vlaanderen gaat het vooral om Antwerpenaren die een huis in Spanje kopen, gevolgd door Oost-Vlamingen en op de derde plek komen kopers uit Vlaams-Brabant. Men schat dat tegen eind 2016 er meer dan 3.000 Belgen een tweede huis in Spanje hebben gekocht. Dat Belgen hun vizier steeds meer op Spanje richten, is mede het gevolg van de terreuronrust in landen zoals Turkije en de vluchtelingencrisis in Griekenland. Daarvoor trokken vooral de vastgoedkoopjes als gevolg van de crisis in Spanje veel kopers aan. Sinds 2008 werden in totaal 14.674 woningen in Spanje gekocht door Belgen.

Nederlanders

Het AD schreef in september nog dat een recordaantal Nederlanders een tweede huis in Spanje kocht. Naar schatting gaat het aantal nieuwe eigenaren van woningen in Spanje eind dit jaar uitkomen op 1.300. Dat is een stijging van 26% op jaarbasis. Volgens andere gegevens gepubliceerd in de Spaanse krant La Verdad vormen Zweden en Belgen na Britten de tweede groep buitenlanders die de meeste huizen kopen aan de Costa Blanca. Nederlanders vormen de negende groep. Belgen kochten in 2015, volgens dit overzicht dat is gebaseerd op beroepscollege van notarissen in Valencia, 1.761 woningen aan de Costa Blana en Nederlanders 678. Het aantal woningen dat Belgen in de regio Valencia kocht, nam sinds 2010 elk jaar toe. Onder Nederlanders daalde het ten opzichte van 2010 eerst nog twee jaar om daarna weer toe te nemen.

Plek van voorkeur

Belgen geven de voorkeur aan Torrevieja en Orihuela en spendeerden in 2015 gemiddeld 194.780 euro aan een woning. In 2014 was dat nog 188.000. Het is wel opvallend dat meer Belgen dan Nederlanders tweede woningen kopen aan de Spaanse oostkust. Temeer daar er veel meer Nederlanders wonen. Ter vergelijk: in totaal staan in de regio Valencia 8.773 Belgen geregistreerd, waarvan 7.606 in Alicante, 366 in Castellon en 801 in Valencia. In totaal zijn er 14.112 geregistreerde Nederlanders in dezelfde regio met de volgende verdeling over de provincies: 12.531 in Alicante, 346 in Castellon en 1.235 in Valencia. De gegevens zijn afkomstig van het Spaanse bureau voor de statistiek INE. De voorkeur in beide groepen gaat dus uit naar de provincie Alicante.

Costa Cálida

Volgens makelaar Casa Las Dunas kiezen ook steeds meer Nederlanders en Belgen voor de Costa Cálida. Dat is de oostkust meer naar het zuiden toe van de regio Murcia. Hier staan 694 Belgen geregistreerd bij de verschillende gemeentes. Deze kust is nog vrij ongerept en biedt daardoor mooie woningen voor relatief goede prijzen.  Bovendien is het leven er nog een stuk betaalbaarder dan aan de populairdere kusten.

Interesse in een tweede woning aan de Spaanse oostkust?

Overweeg je om je in Spanje te vestigen en een tweede huis te kopen aan de Spaanse oostkust, dan is het fijn om met een betrouwbare makelaar in zee te gaan. Casa Las Dunas is zo’n makelaar die al sinds 1997 gevestigd is in Spanje. Deze Nederlandse aankoopmakelaar is gespecialiseerd in de Costa Cálida (Murcia) en de Costa Blanca (Alicante). Casa Las Dunas verzorgt niet alleen aankoopbegeleiding van A tot Z, maar biedt ook nazorg als de koop eenmaal is afgerond. Koop je een huis om dit te verhuren aan toeristen dan biedt Casa Las Dunas ook woningbeheerdiensten.

Casa Las Dunas beschikt over een ruim aanbod aan nieuwbouwwoningen, bestaande woningen en huurwoningen. Het kantoor heeft toegang tot bankbeslagen en beschikt over een eigen team van aannemers en architecten om samen met u uw droomhuis te ontwerpen en te bouwen. Dit laatste kan op elke willekeurige locatie in heel Spanje. Casa las Dunas is Mondi Approved en treedt regelmatig op als deskundige in het programma House Vision van RTL4 of als specialist in Belgische en Nederlandse media als het gaat over de Spaanse woningmarkt. Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen.

Dit vind je misschien ook leuk