Voormalig burgemeester Valencia overleden aan harstilstand

door admin
Voormalig burgemeester Valencia overleden aan harstilstand

De pogingen van toegesnelde artsen om haar te reanimeren mochten niet baten. Ze stierf op 68-jarige leeftijd. Bárbera stond volgens bronnen aangehaald in de Spaanse media op met symptomen van uitputting en angst. In eerste instantie werd ze geholpen wegens hyperventilatie. Haar lichaam blijft in het hotel Vila Real tegenover het Spaanse parlement tot een juridische commissie haar dood officieel heeft vastgesteld. Dan wordt ook bepaald of er nog autoptie nodig is. 

Controversieel

De minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoído is in het hotel aanwezig, alsmede het PP-parlementslid Rafael Merino. In het parlement is inmiddels 1 minuut stilte gehouden voor de politica, die vooral de laatste jaren behoorlijk controversieel is geweest. De linkse partij Podemos deed hier niet aan mee vanwege het spoor van corruptie dat volgens partijleden aan Bárbera kleefde de laatste jaren. Afgelopen maandag legde ze nog een verklaring af tegen de rechter als verdachte in een grote corruptiezaak rond het witwassen van geld in de regionale afdeling van de Partido Popular in Valencia. 

Ongekend populair

Daar was Bárbera burgemeester tussen 1991 en 2015. Ze afgezien van de laatste jaren waarin de PP steeds vaker in het nieuws kwam in verband met corruptiezaken ongekend populair. Ze werd maar liefst vijf keer herkozen met absolute meerderheid. Voor die tijd was ze al jarenlang actief bij de Partido Populair.

Verdachte

Afgelopen september werd ze gedagvaard als verdachte in de corruptiezaak Jaula. Eerder al werd haar door de partijleiding verzocht af te treden als lid van de PP in de gemeente. Dat deed ze. Ze weigerde echter op te stappen als senator. Hierdoor kon ze enkel door het Spaanse hooggerechtshof gedaagd worden. Dat gebeurde uiteindelijk op 13 september jl. 

Ongerechtvaardigde jacht

In haar verklaring twee dagen geleden zei ze onschuldig te zijn aan het witwassen. Ze had enkel ooit een bedrag van 1.000 euro aan de partij gegeven die ze als donatie had ontvangen. Rajoy verklaarde zich ‘enorm miserabel’ te voelen. De ex-voorzitter van het parlement, Jesus Posada gaf aan dat Bárbera volgens hem slachtoffer was van een ‘ongerechtvaardige jacht’ 

Klik hier voor een foto-overzicht van de politieke carrière van Bárbera.

Dit vind je misschien ook leuk