Twee pro-onafhankelijkheidsleiders Catalonië naar gevangenis

door admin
Twee pro-onafhankelijkheidsleiders Catalonië naar gevangenis

Deze gingen vooraf aan het omstreden referendum over onafhankelijkheid. Het gaat om Jordi Sanchez van de Catalaanse Nationale Vergadering ANC en Jordi Cuixart van Omnium Cultural. Daarnaast werden nog twee topfiguren van de Catalaanse politie verhoord. Hieronder politiechef Josep Lluis Trapero. Onderzocht wordt of de vier zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing op 20 en 21 september tijdens de demonstraties voor onafhankelijkheid en voor het referendum op 1 oktober. Dit was eerder verboden door het hooggerechtshof.  

Trapero zou eveneens bevelen op de dag van het referendum hebben genegeerd en dreigde daarvoor ook gevangenisstraf te krijgen. Uiteindelijk heeft de rechter bepaald dat hij naar huis kan, maar wel nadat hij zijn paspoort heeft ingeleverd. Bovendien moet hij zich de komende tijd regelmatig bij justitie melden.

Nadat de twee waren vastgezet verzamelden zich zo’n 200 mensen bij het Catalaanse regeringsgebouw in Barcelona om te demonstreren. Demonstranten riepen ‘vrijheid’ en toonden spandoeken met het woord ‘democratie’. Leden van ANC en Omnium Cultural hebben opgeroepen tot een staking op dinsdag 12 uur uit protest tegen de aanhouding van de twee politieke figuren. 

Dit vind je misschien ook leuk