Puigdemont gevlucht naar Brussel?

door admin
Puigdemont gevlucht naar Brussel?

Zaterdagavond ontketende een opmerking van de Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie in dit verband al een diplomatieke rel. Theo Francken van de partij N-VA zei namelijk: ‘Catalanan, ook minister-president Puigdemont, kunnen in België asiel aanvragen’. Hij werd meteen tot de orde geroepen door premier Michel. Anderhalve dag later is Puigdemont gesignaleerd in Brussel nadat hij de hele ochtend opviel door afwezigheid volgens de Spaanse krant El Periodico. 

Dit nieuws kwam vrij snel naar buiten nadat bekend werd dat het Spaanse openbaar ministerie de voormalige Catalaanse overheid beschuldigt van rebellie, opruiing en misbruik van publieke fondsen. Deze aanklachten zullen worden ingediend bij het nationale hooggerechtshof in Madrid. 

Na hun ontslag op zaterdag door premier Mariano Rajoy met de inwerkingtreding van artikel 155 zijn niet langer de speciale juridische privileges van toepassing op de voormalige ministers. Uit de mededeling van het openbaar ministerie bleek dat men voorlopige maatregelen zoals voorarrest in overweging neemt, nadat de eerste verklaringen zijn afgenomen door de onderzoeksrechters. 

Mogelijk om verwarring te scheppen publiceerde Puigdemont maandagochtend nog een foto van het interieur van het Catalaanse regeringsgebouw op de sociale media. Later bleek dit een oude foto te zijn. Ook was hij de opvallende afwezige bij een vergadering van de nationalistische partij PDeCat maandagochtend om 10:30 uur.

Dit vind je misschien ook leuk