Onderzoeksrechter Catalaans referendum opgenomen in ziekenhuis

door admin
Onderzoeksrechter Catalaans referendum opgenomen in ziekenhuis

Volgens bronnen bij de rechtbank zou de magistraat onderhevig zijn geweest aan grote spanning in de afgelopen maanden en doelwit van vijandige acties sinds hij opdracht gaf de voormalige parlementsleden en politici te arresteren op 20 september jl. Hieronder Josep María Jové, de nummer twee van de voormalige vice-president Oriol Junqueras. Het is niet duidelijk waar Ramírez precies aan lijdt. Wel duidelijk is dat zijn toestand ernstig is en hij voorlopig niet terug zal keren. 

Gedurende de daaropvolgende weken werden er beledigende schilderingen aangebracht op de woning van de rechter in El Port de la Selva (Girona) aan de Costa Brava. De eigenaar van deze woning heeft daarop besloten het huurcontract met Ramírez niet te verlengen. 

Het nieuws over de ziekenhuisopname heeft voor commotie gezorgd onder de rechters in Barcelona, vooral sinds het overlijden van de Spaanse procureur-generaal José Manuel Maza en de openbaar aanklager van Catalonië José María Romero de Tejada op respectievelijk 18 en 27 november. Beiden waren eveneens intensief betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijkheden met betrekking tot het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. 

José Manuel Maza

José Manuel Maza was op 18 november op werkbezoek in Argentinië en bezweek daar plotseling op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van een nierinfectie. Maza vaardigde het uitleveringsverzoek uit tegen de voormalige premier van Catalonië, Carles Puigdemont en vier van zijn ministers die op dit moment in België zijn. Maza beschuldigde Puigdemont van rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. Hiervoor geldt een maximale gevangenisstraf van 30 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk