Spaanse rechtbank legt beslag op woning Artur Mas

door admin
Spaanse rechtbank legt beslag op woning Artur Mas

Afgelopen september legde de rechtbank Artur Mas en acht andere Catalaanse politici een boete op van 4,8 miljoen euro met een rente van 400.000 euro om hiervan de kosten van het illegale referendum te dekken. Het referendum op 9 november dat jaar was door het grondwettelijk hof illegaal verklaard.

Tot nu toe hebben de Catalaanse politici slechts 2,9 miljoen euro betaald. Dit gaf de rechter aanleiding om over te gaan tot de inbeslagname van activa die ze zelf als garantie hadden aangeboden, zo zeggen bronnen bij de betreffende rechtbank.

Niet alleen de woning van Artur Mas in Barcelona is in beslaggenomen. Ook op de helft van de woning van de voormalige Catalaanse regeringswoordvoerder Francesc Homs in Taradell en op eigendommen van drie voormalige regionale ministers in het kabinet Mas is beslag gelegd.

Artur Mas was president van Catalonië van 2010 tot 2016. Mas heeft tegen journalisten gezegd dat het bevel om de kosten van het referendum van 2014 terug te betalen ‘geen enkele wettelijke basis’ heeft en bedoeld is ter ‘intimidatie van separatisten’.

Zijn opvolger, Carles Puigdemont, ging een stap verder en zette het eveneens door het grondwettelijk hof illegaal verklaarde referendum op 1 oktober j.l. door. Dit leverde wereldwijd uitgezonden beelden op van een gewelddadig tegen de stemmers optredende Spaanse politie op en leidde er uiteindelijk toe dat het Catalaanse parlement op 27 oktober eenzijdig de onafhankelijkheid verklaarde. Artur Mas vluchtte daarop met vier van zijn ministers naar Brussel, om de Catalaanse wens voor onafhankelijkheid onder de aandacht te brengen bij Europa. In Spanje is een arrestatiebevel uitgevaardigd en werden andere Catalaanse politici al tot voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. 

Dit vind je misschien ook leuk