Mossos probeerde waarschuwing voor terreuraanslagen te vernietigen

door admin
Mossos probeerde waarschuwing voor terreuraanslagen te vernietigen

Het gaat om een document waarvan Catalaanse autoriteiten eerder de waarheidsgetrouwheid in het geding hebben gesteld. De waarschuwing was op 27 mei door het Amerikaanse National Counter Terrorism Center (NCTC) gestuurd naar de Mossos en ook naar de nationale politie, de Guardia Civil en de veiligheidsdiensten CITCO en CNI in Spanje. Onder de NCTC vallen de inlichtendiensten CIA, FBI en NSA. Nog op dezelfde dag zou de Spaanse nationale politie contact hebben gezocht met de Mossos om te bevestigen dat ook zij op de hoogte waren van de waarschuwing van de NCTC.

Ruim twee maanden later vonden de fatale aanslagen plaats op de Ramblas in Barcelona en de boulevard van Cambrils. Luttele uren na die aanslagen publiceerde El Periódico over het feit dat de Catalaanse politie al in mei was gewaarschuwd voor het feit dat ISIS vermoedelijk aanslagen aan het plannen was op toeristische doelen in Barcelona.

Twijfel over waarheidsgetrouwheid

Echter door enkele kleine fouten in de memo met de waarschuwing die de krant eind augustus publiceerde ontstonden er speculaties over de waarheidsgetrouwheid van het nieuws. Naast de toenmalige Catalaanse premier, twijfelden ook politiechef Josep Lluis Trapero, de toenmalige Catalaanse minister van Binnelandse Zaken Joaquím Forn en Julian Assange van Wikileaks daaraan. De CIA zou volgens hen uitsluitend met nationale veiligheidsdiensten en nationale politie communiceren.

‘Hoogst verdacht’

Wikileaks gaf destijds aan het ‘hoogst verdacht’ te vinden dat een ‘document van een Amerikaanse inlichtingendienst’ zo vlak voor een referendum [het door Spanje verboden referendum van 1 oktober vorig jaar] werd gepubliceerd. Oprichter Julian Assange gaf op Twitter zelfs nog aan dat het document duidelijk aangepast of gefabriceerd overkwam. Later gaf El Periódico toe de typografie te hebben aangepast.

Weinig concrete informatie

Daar de documenten weinig concrete informatie bevatten werden deze enkel opgevat als een waarschuwing om de veiligheidsmaatregelen op drukke toeristische plekken eventueel op te schroeven en extra alert te zijn. Volgens El Periódico waren de regionale autoriteiten in afwachting van verdere berichtgeving en publiceerde de krant het memo niet direct nadat het de hand erop had weten te leggen, om geen onnodige angst en paniek onder de Catalanen te veroorzaken.

Vernietiging documenten door politie voorkomen

Afgelopen zondag werd het nieuwsartikel door hoofdredacteur Enric Hernández van El Periódico ondertekend waarin wordt gesteld dat leidinggevenden van de Mossos een poging deden om de betreffende waarschuwing samen met tientallen dozen met andere documenten te vernietigen bij een verbrandingsbedrijf op 26 oktober, de dag voordat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid van Spanje uitriep. De vernietiging werd voorkomen na een volgens El Periódico ‘gespannen confrontatie’ bij het verbrandingsbedrijf in Besòs (Barcelona).

Volgens El Periódico zou de Mossos d’Esquadra nu de waarheidsgetrouwheid van de documenten hebben bevestigd met een verwijzing naar de verklaring die op 31 augustus werd afgegeven door de toenmalige politiechef Josep Lluis Trapero en de voormalige regionale minister van Binnenlandse Zaken, Joaquim Forn. Tijdens een persconferentie noemden de mannen destijds het verhaal van El Periódico ‘fake nieuws’ en beschuldigden de redacteur van ‘onverantwoordelijke verslaggeving’.

Trapero werd direct na de onafhankelijkheidsverklaring ontslagen als hoofd van de Catalaanse politie en is nu onderhevig aan een strafrechtelijk onderzoek wegens het delict opruiing. Forn zit in voorlopige hechtenis in Madrid en wordt beschuldigd van rebellie, opruiing  en misbruik van publieke middelen.

Een woordvoerder van de Catalaanse politie weigerde maandag verder commentaar te geven over het bestaan van de terreurwaarschuwing of over de poging deze te vernietigen.

Klik hier om het orginele document met de waarschuwing van de Amerikaanse inlichtingendiensten aan de Mossos, zoals het door El Periódico werd gepubliceerd, te lezen.

Aanslagen 17 augustus

Op 17 augustus vorig jaar reed een wit busje over de Ramblas in hoog tempo in op voetgangers. Bij de aanslag kwamen uiteindelijk zestien personen door om het leven en raakten 130 mensen gewond. Een tweede aanslag werd gepleegd op de boulevard van Cambrils in de vroege uren van 18 augustus.

Dit vind je misschien ook leuk