Voorzitter Catalaans Parlement wekt woede onder juridische top Catalonië

door admin
Voorzitter Catalaans Parlement wekt woede onder juridische top Catalonië

Torrent sprak vrijdagmiddag bij het College van Advocaten te Barcelona over het ‘ernstige letsel’ dat wordt toegebracht aan de funamentele rechten in Spanje. De aanleiding voor de bijeenkomst, waar ook de Spaanse minister van Justitie Rafael Catalá bij aanwezig was, was de viering van het feest van de advocatuur in Barcelona. Bij deze ceremonie toonden verschillende juristen gele banden uit protest tegen de gevangen genomen politici.

Nadat Torrent de woorden ‘politieke gevangenen’ uitsprak verlieten de voorzitter van het Hooggerechtshof van Catalonië, Jesús María Barrientos en de Catalaanse hoofdaanklagers, Francisco Bañeres en Concha Talón de zaal. Ook enkele advocaten voegden zich bij hen.

Via de nog openstaande microfoon van Torrent sprak de decaan van het College van Advocaten, Eugenia Gay tegen de voorzitter de woorden: ‘Dat was niet het idee, dat was niet het idee, voorzitter, u heeft hen beledigd, veel dank’.

Gedurende zijn betoog sprak Torrent over de ‘abnormale actuele context, niet alleen vanwege de politieke situatie in Catalonië met regionale regeringsinstellingen die zijn overgenomen door de staat, maar ook omdat de juridische wereld zelden het middelpunt van de publieke aandacht vormde’.

Voorts sprak hij over het ‘ernstige letsel’ dat de fundamentele politieke rechten wordt aangedaan wanneer de wil van de burgers geuit via de stembussen niet gematerialiseerd kan worden omdat de juridische macht onder bevel van de politieke macht opereert’. Tot slot sprak hij over de ‘politieke gevangenen, beschuldigd van rebellie en opruiing op basis van niet bestaande delicten’. Hier verwees hij naar de gevangengenomen Catalaanse politici en leden van de voormalige regionale regering, waaronder CUP-leider Oriol Junqueras en de twee Jordi’s. Op dit moment verliet de juridische top de zaal.

Hij noemde ook nog de toenemende zorgen in de Spaanse samenleving over de crisis binnen de rechtsstaat, waar een regressie naar een pre-democratische situatie op de loer ligt. Hier verwees hij naar de bestrafte grappen van Twitteraars en naar de rapper Valtonyc die deze week door het Spaanse hooggerechtshof tot 3,5 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld vanwege zijn songteksten. ‘De pilaar van de scheiding der machten wankelt en daarmee worden vrijheden en fundamentele rechten in gevaar gebracht’. 

Dit vind je misschien ook leuk