Onafhankelijkheid Catalonië was economisch ‘onuitvoerbaar’

door admin
Onafhankelijkheid Catalonië was economisch 'onuitvoerbaar'

De e-mails zaten in de inbox van Santi Vila, voormalig economisch parlementslid van de Catalaanse regering. Hij beschikte over rapporten die een daling van het bbp van Catalonië voorzagen tot 20% in het geval van onafhankelijkheid. Ook concludeerden de onderzoekers dat een onafhankelijk Catalonië buiten de Europese Unie niet levensvatbaar zou zijn.

De Guardia Civil heeft inmiddels alle e-mailverkeer van de politieke leiders van het onafhankelijkheidsproces onderschept en onderzocht. De conclusies werden verwerkt in een rapport dat intussen bij het Spaanse hooggerechtshof is beland, maar ook in handen kwam van de krant El Mundo. ‘De regioregering was dus volledig op de hoogte van het risico en het financiële gevaar voor bedrijven in Catalonië na het referendum van 1 oktober. Desondanks werd de bevolking hierover niet geïnformeerd en werd op unilaterale wijze de onafhankelijkheid uitgeroepen’, zo benadrukt de onderzoekspolitie.

Bedrijven weg

Vila ontving per email op 18 oktober vorig jaar een lijst met bedrijven die op dat moment al hun fiscale adres naar buiten de regio hadden verplaatst en een overzicht van het zakelijk klimaat met betrekking tot de mogelijke afscheiding in de regio. Als ‘worst case scenario’ werd ‘Catalonië buiten de Europese Unie’ geschetst. ‘Dit zou heel negatief zijn uitgevallen voor de export (met dalingen van 45 tot 50% in verkopen aan Spanje en 18% van de export naar landen in de Europese Unie) en voor de Catalaanse economie’. Daarop gebaseerd zou het bbp van de regio met circa 20% dalen. De optie van een onafhankelijk Catalonië als staat buiten Europa zou sowieso niet levensvatbaar zijn.

Op korte termijn voorzag het rapport een vermindering van 18 tot 25% van de verkopen van Catalonië aan Spanje. Op dit moment is Catalonië de regio die het meest verkoopt aan de rest van de Spaanse regio’s. Als in geval van afscheiding de andere regio’s producten uit Catalonië zouden boicotten, leverde dat een vermindering van 17,6% van het bbp op.  

De conclusies uit het rapport zijn door de politici niet aan de Catalaanse bevolking gecommuniceerd. Santi Vila beschikte over een tweede onderzoek. Dit schetste de ontwikkelingen binnen het regionale bedrijfsleven na het referendum op 1 oktober. ‘Het aantal bedrijven dat zijn hoofdadres verhuisde naar buiten Catalonië  steeg tot 691. Samen zijn die bedrijven goed voor een jaaromzet van meer dan 100 miljard euro.

Bij een Catalonië buiten de EU zouden de verkopen aan Spanje dalen met 50%, die aan EU-landen met 18% met een reductie van 20% van het bbp tot gevolg. Zou een onafhankelijk Catalonië binnen de EU blijven dan zou het bbp tussen 3,5 en 17,6% dalen als gevolg van de dalende verkopen aan Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk