Patstelling in Catalonië: weer geen nieuwe premier gekozen

door admin
Patstelling in Catalonië: weer geen nieuwe premier gekozen

De voorzitter van het Catalaanse parlement Roger Torrent wilde, voordat het gerecht er tussen kon gaan staan, een nieuwe premier aanwijzen. Tegen Turull loopt nog een rechtszaak en vrijdag 23 maart buigt de rechtbank zich opnieuw over de vraag of hij al dan niet naar de gevangenis moet. Turull zat vorig najaar even vast wegens zijn betrokkenheid bij het illegale onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober. Roger Torrent hoopte met een snelle benoeming van Turull diens mogelijke gevangenisstraf te voorkomen vanwege de onschendbaarheid die de premier van Catalonië geniet als hij eenmaal is gekozen.

Geen meerderheid

De anarchistische partij CUP weigerde echter op de 51-jarige Turull te stemmen. Dit betekende 4 stemmen minder waardoor net geen meerderheid kon worden behaald. Deze partij is van mening dat de andere separatistische partijen ERC en JuntsperCat afsturen op een grotere autonomie van Catalonië binnen de Spaanse staat en is het daar niet mee eens. CUP wil volledige onafhankelijkheid. 

Vervolgd

Turull was al de derde presidentskandidaat die sinds de verkiezingen van 21 december vorig jaar is voorgedragen na Carles Puigdemont.  Puigdemont kon niet op afstand worden geïnstalleerd als premier. Sinds oktober verblijft hij in zelfgekozen ballingschap in België om gevangenisstraf in Spanje te voorkomen. Hij wordt daar vervolgd voor rebellie, opruiing en verduistering. Daarna werd Jordi Sánchez aangewezen, maar die zit in Madrid in voorlopige hechtenis. 

Nieuwe verkiezingen

Vrijdag wordt dus duidelijk welke aanklachten de rechter Pablo Llarena tegen de op borgtocht vrijgelaten Turull gaat formuleren. Nu is er dus sprake van een patstelling aangezien de separatisten de CUP nodig hebben, die met onthouding van stemmen de samenwerking feitelijk heeft opgezegd. De constitutionele partijen hebben in Catalonië net geen meerderheid dus waarschijnlijk duurt deze patstelling tot er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. 

Artikel 155

Tot er een nieuwe premier in Catalonië is en het parlement weer normaal draait, zal de Spaanse regering op grond van artikel 155 van de grondwet de scepter zwaaien in Catalonië. Doordat de landelijke ministers nu ook Catalonië’s portefeuilles moeten beheren, is er landelijk nog steeds geen begroting voor 2018 goedgekeurd. Dit komt omdat de Baskische partij PNV de wijze waarop Madrid zich bemoeit met Catalonië afkeurt en weigert te stemmen tot artikel 155 is opgeheven. De andere partij van wie Rajoy – die geen meerderheid heeft – steun nodig heeft is Ciudadanos en deze partij concurreert stevig met de PP op de kiezersmarkt. Bij de laatste verkiezingen in Catalonië van december werd C’s de grootste partij. In alle peilingen streeft C’s eveneens de PP voorbij. 

Dit vind je misschien ook leuk