Meer beveiliging nodig voor pro-eenheid Catalaanse rechters en politici

door admin
Meer beveiliging nodig voor pro-eenheid Catalaanse rechters en politici

Ook Pablo Llarena, rechter van het Spaanse hooggerechtshof die vorige week vrijdag een Europees aanhoudingsbevel uitvaardigde tegen de voormalige premier van Catalonië Carles Puigdemont en 24 andere Catalaanse politici, wordt bedreigd. Zijn collega bij de rechtbank in Catalonië die belast is met het gerechtelijk onderzoek naar het illegaal gehouden referendum op 1 oktober Juan Antonio Ramírez Sunyer is eveneens doelwit geworden van bedreigingen. De bedreigingen zijn afkomstig van de linkervleugels van radicale bewegingen, waaronder Arran. Dit is een extreem linkse anti establishment groep gelinkt aan de separatistische partij CUP. 

Het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken stelt 20 politieofficiers beschikbaar voor leden van de Catalaanse afdeling van Ciudadanos. Ook Juan Antonio Ramírez Sunyer krijgt extra bescherming. De extra beveiliging komt bij de 200 agenten die al zijn belast met het beschermen van politici in de regio. 

Voor de vakantiewoning van Llarena in het gehucht Das in de Catalaanse Pyreneeën stond met verf op de straat geschilderd: ‘Llarena fascist. Niet in Das of waar dan ook’, ondertekend door ARran. ‘We wachten op je. De Catalaanse landen worden je persoonlijke hel’. 

De spanningen zijn volgens de autoriteiten sterk toegenomen sinds Carles Puigdemont afgelopen zondag in Duitsland werd gearresteerd. Hij zit nog steeds vast in een Duitse cel en zal daar blijven tot volgende week het Duitse gerecht in Sleeswijk-Holstein over een eventuele uitlevering van de politicus aan Spanje beslist. 

Dit vind je misschien ook leuk