Crisis op huurmarkt Barcelona

door admin
Crisis op huurmarkt Barcelona

Dit zijn panden die eigenlijk bestemd zijn voor winkels, garages of andere bedrijven en niet beschikken over een bewoonbaarheidscertificaat. Volgens de gemeente beschikt Barcelona over 78.033 commerciële ruimtes. Hiervan is 77,2% in gebruik. Ruim 3.000 bedrijfspanden worden naar schatting als woonruimte gebruikt ondanks dat een woonvergunning of een bewoonbaarheidscertificaat ontbreekt. 

Door de toenemende concentratie van winkels in specifieke buurten en de toegenomen verkoop van producten via internet, komen steeds meer winkelpanden leeg te staan. Naar schatting geldt dat voor 30.000 lokalen in heel Catalonië. 

Makelaar Amat zegt dat tussen 8.000 en 10.000 lege bedrijfspanden in Barcelona staan. De gemeente zelf zegt dat dat er 6.000 zijn. De makelaar probeert samen met de eigenaren een deel van deze leegstaande panden geschikt te maken voor sociale verhuur aan jongeren en bejaarden. 

Mensen die in bedrijfspanden wonen zonder bewoonbaarheidscertificaat lopen wel risico’s. Als ze er worden uitgezet, maken ze geen kans om een andere woning toegewezen te krijgen omdat ze niet afkomstig zijn uit een officiële woning. Ook kunnen er moeilijkheden ontstaan bij het inschrijven van kinderen op openbare scholen in de buurt of om toegang te krijgen tot het openbare zorgsysteem via een lokaal gezondheidscentrum.

Dit vind je misschien ook leuk