Start up in Barcelona bindt strijd aan tegen voedselverspilling

door admin
Start up in Barcelona bindt strijd aan tegen voedselverspilling

Een online start up heeft daar nu een mooie oplossing voor gevonden. De supermarkt I am Perfect Food biedt producten aan waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken, waarvan de verpakking niet meer helemaal goed is of groenten en fruit die er niet mooi uitzien en elders daarom niet meer worden verkocht. 

De initiatiefnemers van deze online supermarkt die enkel nog producten levert in de stad Barcelona, willen met hun project de voedselverspilling een beetje helpen tegengaan. Ze bieden producten aan met kortingen tot 80% op de prijs waarvoor ze elders worden verkocht als ze wel in perfecte staat verkeren of wanneer de houdbaarheidsdatum nog ver weg is. 

Daarom kreeg de supermarkt als naam ‘Ik ben perfect eten’. Ook al zit er een scheurtje in de verpakking of is de ’tenministe houdbaar tot’-datum bijna verstreken, dan nog is er met het voedsel niets mis. Mensen kunnen bovendien flink besparen op hun uitgaven. 

‘Een op de drie voedingsmiddelen die wordt geproduceerd wereldwijd bederft ergens tussen de productie en de consumptie ervan’, zo staat te lezen op de website. Dan gaat het niet alleen om de voedingsmiddelen zelf, maar ook om de energie, het water en de grond die gedurende deze processen worden gebruikt. En dit terwijl honger en ondervoeding het grootste risico vormen voor de gezondheid wereldwijd. 

In veel landen bestaan er al initiatieven op dit gebied. I am Perfect Food is het eerste initiatief in Spanje. Het enige wat er niet wordt verkocht is producten waarvan de ‘fecha de caducidad’ is verlopen. Dat is ook in Spanje verboden. 

Het verschil tussen ‘fecha de consumo preferente’ (tenminste houdbaar tot/THT) en de ‘fecha de caducidad’ (te gebruiken tot/TGT) is dat de eerste aanduiding staat op producten die niet snel bederven. Na de aangegeven datum kan de kwaliteit minder zijn, maar is het nog wel veilig om te eten. De TGT geeft de laatste dag aan dat het veilig is om een product te eten. 

Nu maar hopen dat de start up een groot succes wordt in Barcelona en ook elders in Spanje van start kan gaan..

Dit vind je misschien ook leuk