Bijna de helft van alle vluchten op Barcelona vertraagd

door admin
Bijna de helft van alle vluchten op Barcelona vertraagd

De afgelopen maanden is de situatie nog verslechterd, deels als gevolg van vertragingen bij prijsvechter Vueling, die goed is voor 37% van al het vliegverkeer van en naar El Prat. In juli dreigde de Spaanse minister van Publieke Werken Vueling sancties op te leggen voor de herhaaldelijke vertragingen. Bijna de helft van alle vluchten op Barcelona zijn in het hoogseizoen vertraagd.

Spaanse autoriteiten vragen derhalve om uitleg van het Spaanse luchtvaartbedrijf. Het ministerie wil weten welke plannen de airline heeft om de problemen op te lossen. Ook is luchthavenautoriteit AENA verzocht om een rapport op te stellen over El Prat, die strijdt om aan de toegenomen vraag van passagiers te voldoen.

Vueling is eigendom van de International Airline Group (IAG), samen met Iberia en British Airways. Het is een van de vliegmaatschappijen met het hoogste aantal vertragingen binnen Europa. Volgens Flightstats staat Vueling op positie 44 van de 46 Europese maatschappijen op punctualiteit. In juli was 42% van alle vluchten vertraagd met een gemiddelde wachtperiode van 61 minuten.

Het bedrijf verloor 11 miljoen euro ten opzichte van juni. De directeur van Vueling, Javier Sánchez-Prieto wijt dit verlies aan de staking van de Franse luchtverkeersleiders. Die kostte het bedrijf 20 miljoen euro aan compensatiebetalingen en operationele kosten. In een intern memo dat in de Catalaanse krant Ara werd gepubliceerd, gaf Sánchez-Prieto to dat de situatie ‘onacceptabel’ is en erkende de ‘frustratie’ erover binnen het bedrijf. Vueling houdt vol dat er alles aan gedaan wordt om vertragingen en geschrapte vluchten te voorkomen. ‘We zijn een van de airlines met het grootste aantal reserve vliegtuigen en bemanning, met 8 reservetoestellen en 30 crews.

Sánchez-Priets ontmoette onlangs diverse Catalaanse autoriteiten om uitleg te geven over de problemen op El Prat en beloofde om ‘zoveel mogelijk vervelende kwesties voor te zijn’. Volgens het bedrijf is het veel moeilijker in de zomer om passagiersvluchten om te boeken en dat de voorspellingen van onweersbuien en storm eind deze week hun pogingen kunnen bemoeilijken.

Volgens Javier Gándara, voorzitter van de Airline Association is ‘het probleem van punctualiteit veel complexer dan alleen dat wat gebeurt op een vliegveld; je moet het volledige luchtruim in acht nemen’. AENA heeft gezegd dat de toestand op El Prat het gevolg is van verschillende factoren. Sinds 2016 is de toestand in de zomer al moeilijk op El Prat.

Dit vind je misschien ook leuk