Laatste vrije stukjes Costa Brava worden volgebouwd

door admin
Laatste vrije stukjes Costa Brava worden volgebouwd

Nadat ze tijdens de crisis in geen velden of wegen te bekennen waren, zijn er weer tal van hijskranen te zien langs de Costa Brava, de kust van Girona. De natuurlijke ruimte wordt er steeds schaarser en verstedelijking zorgt meer en meer voor versnippering van de gronden. Het einde van de crisis die werd veroorzaakt door de vastgoedzeepbel, wakkert de bouwwoede weer aan. In kustgemeenten als Pals, Palamós en Aiguafreda zullen in de toekomst vele nieuwe bouwprojecten verrijzen.   

In deze en nog drie andere steden werden in dit verband bijna twintig investeringen goedgekeurd door de Catalaanse overheid. Zeven van deze initiatieven bevinden zich nog in een fase die omkeerbaar is. De nog te bouwen woningen zullen doorgaans slechts een paar weken per jaar gebruikt worden omdat het vooral om vakantiewoningen gaat. De plannen stuiten echter op weerstand van de inwoners.

Een twintigtal verenigingen en locale milieuorganisaties verweren zich tegen de bouwwoede langs de kust. In augustus verenigden ze zich voor de campagne Ni un palmo más de cemento en la Costa Brava (geen handbreedte meer aan cement op de Costa Brava) op het SOS Costa Brava platform. De actie is gericht tegen de zeven nog niet definitieve projecten.

Concreet gaat het hier om de bouw van 10.000 woningen, 4 gebouwen, 5 luxe hotels en een camping van vijf hectare. De projecten zullen gebouwd worden op één van de laatste stukjes Catalaanse kust waar de dennenbossen nog de zee bereiken: de baaien van Aiguafreda en Palamós.

De organisaties (26 plus één bedrijf) schreven een manifest met dertien eisen aan de regering, de Catalaanse overheid, het provinciebestuur van Girona en de gemeenteraden om bosgebieden en beschermde domeinen te bewaren. Men wil een fonds oprichten om natuurgebieden op te kopen en zo het deel van het meest bedreigde kustgebied te herstellen. Tienduizend euro is nodig om naar de rechtbank te kunnen gaan.

“De meeste van deze projecten vinden hun oorsprong in het Franco-tijdperk en de jaren 80 en 90. De regelgeving is echter ingrijpend veranderd”, legt Marta Ball-llosera uit, woordvoerster van de Iaeden-Salvem l’Empordà en lid van SOS Costa Brava. Het verkiezingsplatform is erin geslaagd om de campagne in Brussel te lanceren.

De initiatiefnemers van de campagne zijn tot nu toe al 109 keer in de media gekomen, waaronder 9 keer op internationaal niveau. Ze laten via deze weg weten dat het bij de urbanisatieprojecten gaat om “verouderde stedelijke modellen die buitenrechterlijk zijn en die ernstige negatieve effecten zullen hebben voor het milieu, het landschap, de mobiliteit en de  watervoorraden”.

De minister van Ruimtelijke Ordening in Catalonië, Damià Calvet, die het laatste woord heeft wat betreft urbanisatie, verdedigt de rechtmatigheid van de plannen die door de gemeenteraden worden gepropageerd. “De aanpak is correct en de stedenbouwkundige plannen worden allemaal wettelijk gecontroleerd”.  Voor de eerste keer heeft de Catalaanse overheid zich geëngageerd om het Masterplan van het Kust Stedelijk Systeem te herzien om eventueel bouwgronden nietig te verklaren. 

Dit vind je misschien ook leuk