Kritiek op Premier Catalonië die ‘Sloveense weg’ wil naar onafhankelijkheid

door admin
Kritiek op Premier Catalonië die 'Sloveense weg' wil naar onafhankelijkheid

Quim Torra impliceert met zijn uitspraak dat hij geweld als een optie ziet voor een onafhankelijk Catalonië. ‘Wij Catalanen zijn de angst kwijt. Ze geven ons geen angst. Er is geen weg meer terug op onze weg naar onafhankelijkheid. De Slovenen besloten voorwaarts te blijven gaan ongeacht de consequenties. We doen zoals zij en zijn tot alles bereid om in vrijheid te leven’, aldus sprak Torra. 

Enkele politieke leiders waarschuwden hun president dat het trekken van welke parallel dan ook tussen Slovenië en Catalonië beangstigend is en de herinnering oproept aan de Tiendaagse oorlog die 76 doden eiste voorafgaand aan de Sloveense onafhankelijkheid. 

Torra deed zijn uitspraak in Brussel tijdens de presentatie van de Adviesraad voor de Republiek. Deze werd bijgewoond door bijna zijn voltallige regering. Ook de voormalige premier Carles Puigdemont en de in het buitenland verblijvende ex-ministers waren aanwezig.

Afgelopen vrijdag had Torra een ontmoeting met Borut Pahor, de Sloveense president. Dat is de eerste buitenlandse regeringsleider die Torra heeft willen ontmoeten. Een gegeven waarover Torra zijn blijdschap duidelijk kenbaar maakte. 

‘We komen hier om een volk te zien dat ons hun internationale steun toont’, zei Torra, voordat hij aangaf waarom hij het Sloveense onafhankelijkheidsproces naar Catalonië wil overbrengen. Dit proces leidde er in 1991 toe dat Slovenië onafhankelijk werd van Joegoslavië na een oorlog die tien dagen duurde. 

De omstandigheden in Slovenië waren echter wel anders dan die in Catalonië. In Slovenië was de opkomst bij een referendum over onafhankelijkheid 93,3% van de kiesgerechtigden. Hiervan koos 95% voor onafhankelijkheid. Naar aanleiding van deze uitslag werd Slovenië op 25 juni 1991 eenzijdig onafhankelijk verklaard. Hierop ontstond een gewapend conflict met de Joegoslavische autoriteiten. 

Onmiddellijke invoering artikel 155′

Pablo Casado, partijleider van PP zei op Twitter dat de regering ‘onmiddellijk artikel 155 van de Grondwet’ weer van kracht moet laten gaan. ‘De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging wil Spanje “balkaniseren”, hoewel het bevestigt dat het alleen in staat is geweest om Catalonië te ‘onderwerpen’, in een verwijzing naar de interventie van autonomie door de centrale overheid.

‘Onverantwoordelijk’ en ‘ontzettend triest’

De reacties op Torra’s uitlatingen van andere politici waren niet mals. José Luis Ábalos, partijsecretaris van PSOE, kwalificeerde de Catalaanse premier als ‘verlicht’ en ‘onverantwoordelijk’ en laakte het feit dat vanuit Catalonië ‘oproepen worden gedaan voor een opstand en bovendien op basis van een bestaand model’. Ábalos noemde het eveneens ‘ontzettend triest’ dat hij mensen ‘een weg van lijden wil laten inslaan’ en wees erop dat de Sloveense weg niets te maken heeft met de situatie in Catalonië.

‘Getuigt van een grote roekeloosheid’

Miquel Iceta, partijleider van PSOE in Catalonië zei op Twitter: ‘Alleen al het benoemen van de Sloveense zaak als weg naar een oplossing van het probleem dat we in handen hebben is een fout, absolute onzin en getuigt van een grote roekeloosheid’. ‘Het zou goed zijn te weten of dit de nieuwe route is die Esquerra en PDeCat willen volgen. Hier zijn wij falikant tegen’. 

‘Ernstige onverantwoordelijkheid’

Ook Ada Colau, burgemeester van Barcelona sprak zich uit. Ze riep Torra op onmiddellijk zijn uitspraken te rectificeren. Uitspraken die in haar optiek getuigen van een ‘ernstige onverantwoordelijkheid’. ‘De sociale cohesie in Catalonië moet boven de gebeurtenissen en rookgordijnen staan die de Catalaanse regering opwerpt om de problemen te bedekken.’

Artikel 155

Volgens Inés Arrimadas, leider van Ciudadanos in Catalonië, vormt de Catalaanse premier met zijn uitsprken een ‘publiek gevaar’ door te apelleren aan de Sloveense weg. Ze riep de Spaanse premier Sánchez op het proces te starten om opnieuw artikel 155 van de Grondwet in werking te stellen. Hiermee zou de centrale regering alle bevoegdheden van de Catalaanse regering overnemen tot de situatie in Catalonië weer normaal is.  

Dit vind je misschien ook leuk