Elf personen aangehouden en 39 gewond bij protesten in Barcelona

door admin
Elf personen aangehouden en 39 gewond bij protesten in Barcelona

Niemand raakte zwaargewond, zo meldt het Systeem voor Medische Noodsituaties (SEM). Het ging voornamelijk om kneuzingen en schrammen. Van de gewonden zijn er 28 politieagent. Drie gewonden werden overgebracht naar een ziekenhuis. Agenten van Mossos d’Esquadra traden vooral op in de straten Parallel, Drassanes en Via Laitena. 

Onder de gewonden was ook een verslaggever van INtereconomía, Caka Minuesa bij – naar eigen zeggen – een confrontatie met een lid van CDR waarbij hij een klap op zijn neus in ontvangst moest nemen. Volgens SEM kan het aantal gewonden nog oplopen omdat er nog steeds mensen behandeld worden in verschillende gezondheidscentra.

De Mossos d’Esquadra hebben elf personen aangehouden vanwege confrontatie met de politie van de autonome regio. Ze duwden tegen de dranghekken, gooiden stenen en andere objecten. Een groep demonstranten is aangehouden in de ochtend toen ze probeerden door de rij met politieagenten te breken in Via Laietana. Hier constateerden agenten dat een van de demonstranten materiaal bij zich had dat gebruikt zou kunnen worden om een explosief van te maken of iets te ontsteken. 

Ministerraad

Tijdens de Ministerraad die precies een jaar na de regionale verkiezingen in Catalonië werd gehouden in Barcelona werd de verhoging van het minimumloon (SMI) goedgekeurd. Dit wordt nu 900 euro per maand met een uitbetaling in 14 maanden en het gaat met +22,3% om de grootste verhoging van het Spaanse minimumloon in 41 jaar tijd. Ook werd het salaris van ambtenaren verhoogd met 2,25%, dat is de grootste toename in tien jaar tijd. Ambtenaren hebben sinds 2010 flink moeten afzien met een verlaging van hun loon met 5% in 2010 en een bevriezing van hun loon gedurende de jaren 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015. In 2012 werd bovendien hun extra betaling met kerst geschrapt.

Dit vind je misschien ook leuk