Barcelona wijzigt naar Spaanse koning verwijzende straatnaam

door admin
Barcelona wijzigt naar Spaanse koning verwijzende straatnaam

De naamswijziging is het gevolg van een burgerlijk initiatief en zal in werking treden op 24 maart aanstaande. Die dag zullen er om deze reden in de Avenida Riera de Cassoles festiviteiten worden georganiseerd. Op 17 maart zal de hernoeming van de calle del Secretario Coloma eveneens van kracht zijn. Deze werd ingevoerd gedurende het Franquisme en vanaf 17 maart keert de voormalige naam Pau Alsina weer terug. Pau Alsina (1830-1897) was een republikeinse politicus in Catalonië en afgevaardigde in het nationale parlement tussen 1869 en 1871. 

Gerardo Pisarello, de vice-burgemeester van Barcelona, gaf aan dat Barcelona met de naamsverandering van beide straten een stap extra zet in het verwijderen van de sporen van het Franquisme en in de ‘ontbourbonisatie’ van de stad. Met het laatste doelt hij op het verwijderen van namen en andere zaken die verwijzen naar de Spaanse koninklijke familie van het huis Bourbon. 

Beide naamswijzigingen kwamen tot stand op basis van initiatieven van buurtverenigingen en werden door de verschillende districten in de stad goedgekeurd. 

Dit vind je misschien ook leuk