Shakira voor Spaanse rechter wegens belastingontduiking

door admin
Shakira voor Spaanse rechter wegens belastingontduiking

De aanklagers beschuldigden haar afgelopen december van belastingontduiking. Volgens hen vermeed de Columbiaanse zangeres belasting in Spanje te betalen door te beweren dat ze woonachtig was op de Bahama’s, terwijl ze officieel resident is in Barcelona.

In 2015 wijzigde Shakira haar officiële woonadres van de Bahama’s naar Barcelona. Hier woont ze sindsdien met Piqué en hun twee zoontjes. Aanklagers zijn van mening dat ze tussen 2012 en 2015 ook in de Catalaanse hoofdstad woonde en daarom haar belasting over haar wereldwijde inkomen voor die jaren in Spanje moet afdragen. Het argument is dat ze resident was in Spanje het grootste gedeelte van het jaar en enkel voor kortere periodes naar het buitenland reisde. 

Shakira moet op 12 juni voor de rechter verschijnen. In 2017 werd haar naam genoemd in de Paradise Papers, een onderzoek waaraan onder meer de Britse krant The Guardian en andere internationale nieuwsorganisaties meewerken, over de wereld van offshore financiën. Volgens die documenten stond de Columbiaanse als resident geregistreerd op de Bahama’s terwijl ze toen al in Barcelona woonachtig was. 

Volgens haar advocaat woonde de zangeres in diverse plaatsen wereldwijd door haar professionele carrière heen en voldeed ze op elk moment volledig aan de wetten die op die plekken van kracht waren. De Spaanse krant El Periodico meldt dat Shakira al 14,5 miljoen euro aan de Spaanse belastingdienst heeft betaald om haar schuld te vereffenen.

Dit vind je misschien ook leuk