Torra krijgt opnieuw 24 uur om separatistische symbolen te verwijderen

door admin
Torra krijgt opnieuw 24 uur om separatistische symbolen te verwijderen

De Junta Electoral Central (JEC) (centrale kiesraad) gaf Torra vorige week eveneens 24 uur de tijd om hetzelfde te doen. De Catalaanse premier ging echter tegen deze uitspraak in beroep, maar dit werd maandag verworpen. De Junta Electoral ziet de gele banden en ‘esteladas’ (Catalaanse vlaggen) als niet compatibel met het principe van neutraliteit dat publieke instellingen moeten aanhouden. Het verweer van Torra was dat de gele banden niet geassocieerd kunnen worden met een concrete politieke partij maar in het algemeen staan voor een idee. 

Opnieuw eist de JEC dus van Torra dat hij alle gele banden uit gemeentehuizen en regeringsgebouwen laat verwijderen. De gele banden vormen ‘een ligitiem symbool’ die partijen prima in hun politieke propaganda mogen gebruiken, maar overheidsinstanties mogen dat niet doen tijdens de verkiezingsperiodes omdat zij verplicht zijn een ‘rigoreuze politieke neutraliteit’ dienenn te ‘respecteren’ en ‘aanhouden’. 

Torra’s verweer was dat veel van de publieke gebouwen niet in eigendom zijn van de Generalitat of niet door de Catalaanse regering worden beheerd, wat het verwijderen van alle gele banden flink bemoeilijkt. Naar het oordeel van de JEC is dit echter geen excuus om geen gehoor te geven aan de uitspraak. Quim Torra gebruikte een ander argument dat door de kiesraad werd verworpen, namelijk dat hij als president van de Generalitat de ‘plicht’ heeft om de ‘vrijheid van meningsuiting van publieke werknemers te respecteren’. Volgens de kiesraad omvat dit recht niet het gebruik van openbare gebouwen en plaatsen om partijdige ideëen te verspreiden.

Sancties

Daarom krijgt Torra opnieuw 24 uur de tijd om alle Catalaanse vlaggen en gele symbolen te laten verwijderen op straffe van sancties (geldboetes) wegens ongehoorzaamheid en het niet voldoen aan de Ley Orgánica del Régimen Electoral GEneral (LOREG) (organische wet van het algemene kiesstelsel). Torra wordt daarbij gewezen op zijn administratieve verantwoordelijkheden.

Dit vind je misschien ook leuk