Catalaanse regering aangeklaagd na verkeersongeluk met wild zwijn

door admin
Catalaanse regering aangeklaagd na verkeersongeluk met wild zwijn

Het ongeluk gebeurde op 19 december 2014. De eiser O.M. reed met zin motor op de C-59 ter hoogte van de gemeente Paau Solità i Plegamans (Vallès Occidental) toen plotseling een wild zwijn de weg overstak. De bestuurder kon het dier niet meer ontwijken en kwam ten val. Het wilde zwijn was op slag dood en O.M. kwam met verschillende kneuzingen in het ziekenhuis terecht. 

Acht jaar later oordeelde een rechter dat het ministerie van Territorium en Duurzaamheid van de regionale overheid aansprakelijk is voor de schade en een schadevergoeding moet uitkeren omdat het hek langs de kant van de weg kapot was of slecht geïnstalleerd en het wilde zwijn zodoende de weg op kon. 

In Catalonië wordt de meerderheid (80%) van de verkeersongelukken met wilde dieren op de wegen veroorzaakt door wilde zwijnen. Vorig jaar tot december moest de regionale politie Mossos d’Esquadra tussenbeide komen bij 2.367 ongelukken waarbij dieren waren betrokken. Deze hadden bijna 200 gewonde mensen tot gevolg. Volgens officiële gegevens vielen er geen doden. Na wilde zwijnen volgen reeën als veroorzakers van ongevallen. Wilde zwijnen wegen tussen 80 en 150 kilo dus een botsing met zo’n dier kan ernstige gevolgen hebben vanwege een grote impact.

De motor van O.M. raakte zwaar beschadigd en hij kon zelf 17 dagen niet werken en moest daarna nog rehabiliteren. In eerste instantie vroeg hij direct bij het ministerie om een schadevergoeding, maar kreeg daar geen gehoor. Daarom nam hij juridische stappen. De overheid moet nu 11.372 euro betalen. Volgens bronnen bij justitie aangehaald door de krant is het ‘op dit moment moeilijk de schuld van de overheidsinstanties te bewijzen in dit soort gevallen, daarom is deze uitspraak nieuw. De uitgangsschuld ligt sinds een wetswijziging in 2014 altijd bij de bestuurder. Die moet bewijzen dat hij zich aan de regels hield en dat de nalatigheid bij de overheid ligt’. 

Dit vind je misschien ook leuk