Sagrada Familia vraagt na 134 jaar bouwvergunning aan

door admin
Sagrada Familia vraagt na 134 jaar bouwvergunning aan

134 jaar later is eindelijk de aanvraag voor een bouwvergunning in behandeling bij de gemeente van de Catalaanse hoofdstad. Hiertoe is in oktober vorig jaar een overeenkomst gesloten met Barcelona’s burgemeester, Ada Colau. De aanvraag werd daarop in februari 2019 ingediend en de bouwraad van de wereldberoemde basiliek wacht nu op verificatie ervan van de gemeente. 

Op basis van de afspraken gemaakt in oktober keurde de gemeenteraad de stedelijke plannen van de Sagrada Familia goed, waarin onder meer werd bepaald dat de bouwraad 36 miljoen euro aan de gemeente gaat betalen in een periode verspreid over tien jaar tijd. Dit geld wordt door de gemeente gebruikt om de ‘stedelijke omgeving van de basiliek te verbeteren en aan te passen en voor nieuw openbaar vervoer in de zone’, zei een woordvoerder bij de gemeente. Zo komt er een nieuwe metrohalte met directe toegang tot de basiliek. Het bedrag zou de 133 jaar compenseren waarin wel werd gebouwd, maar niets aan de gemeente werd betaald.

De verantwoordelijken voor de bouw van de enorme kathedraal, die jaarlijks ruim 4,5 miljoen bezoekers naar de Catalaanse hoofdstad trekt, zullen de bouwvergunning pas ontvangen nadat de gemeente heeft bepaald dat de tempel aan alle vereisten voldoet en dat alle bouwwerkzaamheden zullen worden aangepast aan de in oktober overeengekomen plannen. 

Niet bekend is hoeveel de bouwvergunning zelf de bouwraad van de Sagrada Familia gaat kosten of wanneer deze precies zal worden verstrekt. Volgens bronnen bij de gemeente is de aanvraag nog steeds in behandeling. Volgens de gemeente zal de tempel gaan betalen wat volgens de regels is vastgesteld en krijgt geen voorkeursbehandeling.

Een van de formules om de kosten van een bouwvergunning te bepalen is gebaseerd op het aantal bebouwde vierkante meters. Na complexe berekeningen (de tempel heeft geen verdiepingen maar slechts lege torens) noemt de krant El País het aantal van 45.000 bebouwde vierkante meters. Dit komt overeen met een complete ‘manzana’ of gebouwencomplex in het district Eixample. De kans is groot dat daarop nog kortingen worden gegeven omdat het gaat om een gebouw van speciaal belang en gemeentelijk nut. Dergelijke kortingen gelden doorgaans ook in het geval van scholen of ziekenhuizen. 

Dat het tot 134 jaar nadat met bouwen werd begonnen heeft moeten duren voor er een officiële bouwvergunning werd aangevraagd komt doordat tot nu toe niemand van de voorgaande gemeentebesturen het heeft aangedurfd om te onderhandelen over de kosten en de bouwplannen. Volgens de laatste berichten wordt de Sagrada Familia in 2026 afgerond.

Die afronding gaat niet zonder gedoe, want op de website van de tempel wordt als vanzelfsprekend beschouwd dat de kerk groter wordt aan de kant van Calle de Mallorca met een trap en een toegangsplein. Deze uitbreiding zou tot gevolg hebben dat 3.000 bewoners van aangrenzenden panden hun heil elders moeten gaan zoeken. De trap en het plein zijn wel meegenomen in de door de gemeente onder Colau goedgekeurde plannen, maar staan niet in de oorspronkelijke bouwplannen van Gaudi. Dit werd eveneens bevestigd in een document van het Ministerie van Cultuur uit 1975. Deze uitbreiding zou zijn toegevoegd door latere leerlingen van Gaudí.

Dit vind je misschien ook leuk