Barcelona beperkt toegang populaire versmarkten voor toeristen

door admin
Barcelona beperkt toegang populaire versmarkten voor toeristen

Op sommige dagen in het hoogseizoen is het met name in de markten La Boquería, Sant Antoni en La Catarina zo druk dat een normale doorgang niet meer mogelijk is. Groepen met druk fotograferende toeristen versperren de paden tussen de marktkraampjes voor de gewone marktbezoekers die er inkopen komen doen. 

Verboden op vrijdag en zaterdag voor grote groepen

Vanaf vrijdag 19 april tot en met 30 oktober aanstaande is het op vrijdagen en zaterdagen verboden voor groepen van meer dan 15 personen met gids om de Mercado de Sant Antoni te betreden. Ook kunnen andere mensen die overlast bezorgen uit de markten verwijderd worden. Dit gebeurt al in de Santa Caterina markt. Vanaf nu zal het verwijderen van mensen die gewone marktbezoekers in de weg lopen of op hinderlijke wijze foto’s maken ook mogelijk zijn in de onder toeristen populairste versmarkt La Boqueria. Ook als het gaat om groepen van minder dan vijftien personen.

De toezichthouders en beveiligingsbeambten op de markt krijgen via een gemeentelijk decreet toestemming om te bepalen wie mag blijven en wie weggestuurd kan worden. Verder zullen zij mensen meer gaan informeren over welk gedrag wel of niet getolereerd wordt. Zo is het niet toegestaan uitgestalde producten aan te raken of te verplaatsen om er foto’s van te maken of het eten of drinken van producten op ongeautoriseerde plekken. Maken toeristen teveel lawaai zodat ze storend zijn voor de normale gang van zaken in de markthal, dan lopen ze eveneens het risico om weggestuurd te worden. 

‘Toeristen goed voor de verkopen’

Niet alle marktkooplieden zijn blij met de strengere maatregelen. Ze zijn van mening dat toeristen ook helpen hun verkopen op peil te houden. Vooral de verkoop van vleeswaren is met de groeiende toestroom van toeristen veel beter geworden, ondanks dat er een tendens is dat er minder lokale inwoners frequent de markten bezoeken en steeds meer de voorkeur geven aan gewone supermarkten voor hun dagelijkse inkopen. Dit zegt de voorzitter van de vereniging van markthandelaren, Salvador Capdevila in de krant 20Minutos. Lokale inwoners verklaren hun tanende enthousiasme om de markten te bezoeken met het feit dat marktkooplui hun aanbod steeds meer op toeristen richten en het daarom voor hen minder interessant wordt om er inkopen te doen. Volgens Capdevila stimuleren toeristen juist de markten in hun bestaansrecht in een veranderende samenleving waarin steeds minder mensen thuis uitgebreid koken.

Naast kwaliteit ook gemak aanbieden

Om Barcelonezen weer meer naar de markten te lokken zijn de handelaren mogelijkheden aan het bestuderen om meer kant-en-klaar voedsel aan te bieden. Dit is eveneens voor buitenlandse bezoekers aan de stad aantrekkelijk. ‘Naast kwaliteit moeten we ook gemak aanbieden’, aldus Capdevila. Zo bieden al 16 versmarkten in Barcelona thuisbezorgdiensten aan. Dit zijn Carmel, Clot, Concepció, L’Estrella, Horta, Llibertat, La Mercè, el Ninot, Sagrada Família, Sant Antoni, Santa Caterina, Sants Sarrià, Vall d’Hebron Lesseps, Sant Gervasi y Felip II.

Verplicht verse producten aanbieden en verpakken

Het stadsbestuur staat niet toe dat mensen bij de marktkramen direct hun gekochte spullen kunnen nuttigen en verplicht aan de nadere kant de handelaren om hun producten verpakt en verzegeld te verkopen. Ook voorziet het bestuur om een minimumpercentage aan verse producten verplicht te stellen bij elk verkooppunt. Capdevila is het wel eens met het doel van de gemeente om ‘massificatie’ te voorkomen. 

Populairste versmarkten in Barcelona

Van alle markten zijn Mercat La Boquería, Mercat de Santa Catarina, Mercat de Sant Antoni, Mercat de la Barceloneta en Mercat dels Encants de bekendste en door toeristen drukst bezochte. De markt Dels Encants is overigens de oudste en grootste vlooienmarkt van Barcelona. Ze liggen dan ook in wijken die populair zijn onder buitenlandse bezoekers.

Dit vind je misschien ook leuk