Nieuw ecoduct bij Girona na paar maanden al groot succes

door admin
Nieuw ecoduct bij Girona na paar maanden al groot succes

Dit ecoduct blijkt in korte tijd al een groot succes te zijn. Volgens Carme Rossell, fauna-expert, laat aan de krant La Vanguardia sporen op het ecoduct zien van wilde zwijnen, vossen en konijnen die dankzij het ecoduct levend de overkant kunnen bereiken.

Het ecoduct werd er in de eerste plaats geïnstalleerd om verkeersongelukken door overstekende dieren te voorkomen. In de tweede plaats kunnen dieren nu zonder gevaar de zesbaansweg waar dagelijks 50.000 voertuigen over razen, oversteken, zodat hun door de A-2 gefragmenteerde leefgebied weer één geheel vormt. 

Het ecoduct werd aangelegd in samenwerking met biologen, die precies weten hoe de in het gebied levende diersoorten zich bewegen, en ingenieurs. Het ecoduct (ook ecopassage, wildwissel, natuurbrug, dierenviaduct of wildviaduct genoemd) is 60 meter lang en 20 meter hoog. Bovenop zijn struiken, gras en bloemen geplant die van nature ook in het gebied voorkomen. Ook zijn er rijen met stenen geplaatst die het pad markeren voor dieren van middelgroot en groot formaat en die op zichzelf reptielen, slakken en insecten kunnen huisvesten. Er staan kruiden die rijk zijn aan nectar zoals veel rozemarijn, salvia en wegedoorn. Daarbij zijn er droge houtblokken geplaatst waarin gaten zijn aangebracht zodat kleine bijsoorten er hun korf van kunnen maken en ook eventueel vleermuizen kunnen nestelen. Carme Rosell vindt op het ecoduct veren van een kramsvogel die vermoedelijk het slachtoffer werd van een vos, die de vogel heeft kunnen verrassen terwijl hij bezig was slakken te eten. 

Naast dit ecoduct liggen er nog zes in Spanje. 

  • Over de Autovía del Cantábrico (A-8) ter hoogte van Valdáliga (Cantabrië) voor fauna die zich beweegt tussen Parque Natural del Saja-Besaya en Monte Corona.
  • Over de Autovía Ruta de la Plata (A-66) ter hoogte van La Antigua (León).
  • Over de Autovía Cantabria-Meseta (A-67) ter hoogte van Molledo (Cantabrië).
  • Over de A-381 (Cádiz) zodat dieren zich vrij kunnen bewegen in Parque Natural de los Alcornocales.
  • Over de A-483 tussen El Rocío y Matalascañas (Huelva) tussen het nationale park en het natuurpark Doñana. 
  • Over de A-494, tussen Matalascañas en Mazagón (Huelva) ook in het beschermde natuurgebied Doñana. 

Dit vind je misschien ook leuk